Tekst objavljen: 06.09.2022 17:00        


Evropska referentna kamata se ovih dana više prati nego najjače evropske lige u fudbalu

"Euribor će i dalje rasti" Dušan Uzelac, finansijski savetnik i osnivač našeg portala


Ekonomska kriza koja ove godine, čini se, dostiže vrhunac na Starom kontinentu, sa sobom je povukla i promene u vrednosti evra. Kako se kao posledica ove situacije javila inflacija, Evropska centralna banka pokušava da istu ukroti i primiri, a glavni mehanizam u tom poslu predstavlja referentna kamata stopa za evro, poznatija kao euribor ili evribor.

Ova referentna kamatna stopa poslednjih meseci raste, kao reakcija na poteze ECB i njenih pokušaja da se obuzda inflacija.

Ove promene utiču na sve koji imaju kredite u evrima sa varijabilnom kamatnom stopom, a najčešći primer takvog kredita u Srbiji su stambeni krediti koji se, po pravilu, vezuju za evro. Baš zbog ove činjenice, kretanje euribora se sa velikim interesovanjem prati u domaćoj javnosti, a stepen zanimanja prevazilazi i interesovanje za neke od najjačih evropskih liga u fudbalu.

Euribor je poslednjih meseci skočio duplo, što deluje kao drastično povećanje. Ipak, treba imati u vidu da je on prethodnih godina imao negativnu vrednost i rast predstavlja reakciju na već pomenute poteze ECB.

-Euribor je cena pozajmice novca, a pozajmica je novac koji smo dobili na korišćenje tokom određenog vremena. Na skok euribora možemo da gledamo kao i na poskupljenje goriva: kada poskupi nafta, tj. sirovina, poskupeće i finalni proizvod na pumpama. Isto tako, euribor prati stanje na tržištu novčanih pozajmica i za očekivati je da i dalje raste – ističe finansijski analitičar Dušan Uzelac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Iako sve ovo može da deluje obeshrabrujuće ili možda strašno, treba ipak šire sagledati celu situaciju.

  • Računica kaže da ako imate 50.000 evra kredita i 3 % kamate, rata bi vam bila oko 270 evra na dvadeset godina. Ako euribor skoči za jedan posto rata će biti 30 evra veća, što ne predstavlja cifru koju je nemoguće platiti.

  • Takođe, treba imati u vidu da je euribor tokom prethodne velike krize 2008. godine imao vrednosti i preko 5%, što je značajno više do trenutnih procenata. Dnevne i nedeljne promene u evropskoj referentnoj kamati možete pratiti ovde.

Ukoliko vas zabrinjava skok euribora, treba da znate da je moguće uzeti kredite sa fiksnom kamatnom stopom, na koje ove promene ne utiču, a Kamatica savetnik vam može pomoći da pronađete najpovoljnije keš, kredite za refinansiranje i stambene kredite.


Ovakve i slične savete možete pročitati i u našem newsletter-u.

Formular za Kamatica savetnika






Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja





Nakon popunjenog formulara će vas kontatirati Kamatica savetnik sa kojim možete porazgoravati bez ikakve obaveze.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
euribor kretanje euribora skok euribora dušan uzelac svi krediti kreditni savetnik najbolji kredit najpovoljniji kredit rata kredita hoću kredit kamatica savetnik keš krediti kredit za refinansiranje stambeni kredit

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana