Tekst objavljen: 25.03.2022 13:40        


Kompanije Gugl, Amazon, Epl, Meta i Majkrosoft će izgleda morati da promene poslovnu praksu u Evropi pošto su zemlje Evropske unije i poslanici EU postigli dogovor o ključnim pravilima kako bi ograničili njihovu moć, izveštava Rojters

Evropa ograničava moć internet giganata


Francuska, koja trenutno predsedava EU po principu rotacije, navela je u tvitu da je postignut načelni sporazum posle osam sati razgovora.

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton napisao je u tvitu da će taj sporazum osigurati fer i otvoreno digitalno tržište.

- Velike platforme su kao "vratari" sprečavale preduzeća i potrošače da koriste konkurentske prednosti na digitalnom tržištu, navela je u saopštenju šefica EU za zaštitu tržisne konkurencije Margret Vestager, koja je predložila pravila pre nešto više od godinu dana.

Zakon o digitalnim tržištima (DMA) postavlja pravila za onlajn "vratare" - kompanije koje kontrolišu pristup podacima i platformama, i pokriće njihove onlajn posredničke servise, društvene mreže, pretraživače, operativne sisteme, usluge onlajn oglašavanja, računarstvu u oblaku, servise za deljenje video sadržaja, pretraživače veb sajtova i virtuelne asistente.

Prema DMA, tehnološki giganti će morati svoje servise za razmenu poruka da učine interoperabilnim i da poslovnim korisnicima omoguće pristup njihovim podacima. Korporativni korisnici će moći da promovišu konkurentske proizvode i usluge na platformamai i da sklapaju ugovore sa kupcima van platformi.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Pravila zabranjuju kompanijama da daju prednost svojim servisima u odnosu na konkurentske ili da sprečavaju korisnike da uklone unapred instalirani softver ili aplikacije.

DMA će obuhvatiti kompanije s tržišnom kapitalizacijom od 75 milijardi evra, sa godišnjim prometom od 7,5 milijardi evra i sa najmanje 45 miliona korisnika mesečno.

Kompanijama koje budu kršile pravila prete ogromne kazne u visini do 10 posto njihovog godišnjeg globalnog prometa, i od čak 20 posto u slučaju ponavljanja prekršaja.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska unija zaštita konkurencije apple google amazon meta Microsoft

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana