Tekst objavljen: 01.06.2023 13:55        


Najoštrije podizanje kamatnih stopa u nekoliko decenija preliva se na tržište nekretnina

Evropi preti "haotičan" pad cene stanova?


Cene stambenog prostora u evrozoni mogle bi “haotično” pasti budući da stanovi zbog visokih kamatnih stopa postaju nedostupni građanima, a neprivlačni ulagačima, upozorila je u sredu Europska centralna banka (ECB).

To je jedan od nekoliko rizika istaknutih u ECB-ovoj analizi finansijske stabilnosti, uz više troškove zaduživanja i sporiji privredni rast, koji šteti kompanijama i domaćinstvima.

Od prošlogodišnjeg jula ECB pokušava zauzdati inflaciju podizanjem kamatnih stopa, a čini se da će ustrajati u strogoj monetarnoj politici i u idućim mesecima, primećuje Rojters.

Najoštrije podizanje kamatnih stopa unatrag nekoliko decenija sada se počinje osećati i na tržištu nekretnina, koje je doživelo procvat tokom decenija dostupnih i povoljnih kredita.

“Gledajući u budućnost, pad cena (nekretnina) mogao bi postati haotičan jer rastuće kamatne stope na nove hipotekarne zajmove sve više ugrožavaju njihovu dostupnost i povećavaju teret kamata po postojećim hipotekarnim kreditima”, upozorio je ECB.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


To posebno vredi za zemlje u kojima prevladavaju hipotekarni zajmovi s promenjivom kamatnom stopom, istakla je banka, ne precizirajući o kojima je reč. ECB-ovi podaci da je udeo hipotekarnih kredita s promenjivom stopom najveći u Portugalu, Španiji i u baltičkim zemljama, napominje "Rojters".

ECB je takođe upozorila da bi regije u kojima su institucionalni ulagači zauzeli velike pozicije na tržištu stambenih nekretnina mogle pretrpeti veći udarac ako se kapital povuče.

To uključuje Berlin, delove zapadne Nemačke i više prestonica, poput Pariza, Madrida, Lisabona i Dablina. ECB ističe da domaćinstvima na ruku ide snažno tržište rada pa će verojatno manje građana imati problema s povratom kredita zbog gubitka posla, pokazuje analiza.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovi cena stanova evropa evropska centralna banka pad cena stanova

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana