Tekst objavljen: 20.05.2023 16:00        


Odlazeći šef francuske bankarske grupe Société Générale Frédéric Oudéa odbacio je rizik od širenja bankarskih previranja u SAD na Evropu, tvrdeći da je stroža evropska regulativa bila „osnovni kontrast” koji je pomogao da se sektor zaštiti

"Evropske banke su sigurnije od američkih"


Oudéa, koji se ovog meseca povlači nakon 15 godina sa čela banke, rekao je da je “uveren da će evropski bankarski sektor nastaviti da bude izuzetno solidan i u narednim kvartalima”.

Za SAD je kazao da bi se turbulencije mogle nastaviti.

„Tamo imate mnogo manjih i srednjih banaka koje nijesu uređene na isti način kao u eurozoni i Evropi, gdje imate stabilnost koja proizlazi iz okvira koji uzima u obzir sve ove simulacije krize“, rekao je Oudéa nakon što je grupa objavila veći profit u prvom tromesečju.

Bankarski režim eurozone ostao je u osnovi isti od njegovog uvođenja nakon finansijske krize 2008. godine, dok je bivši predsednik Donald Tramp ukinuo neke testove na stres i regulatorne zahteve za manje američke banke sa imovinom do 250 milijardi dolara.

Takve institucije sada ne moraju da uzimaju u obzir neke nerealizovane gubitke na imovini u svojim kapitalnim zahtevima, posebno u svojim portfolijima obveznica. SAD su pretrpjele nekoliko bankrota u poslednjih nekoliko sedmica, ali Credit Suisse i mnogo manja britanska ispostava Silicon Valley Bank-a (SVB) jedini su evropski zajmodavci koji su bili blizu kolapsa.

Evropske banke drugog reda takođe nisu pretrpele isti nivo povlačenja klijenata kao američki regionalni zajmodavci, uglavnom zato što su njihove depozitne baze manje koncentrisane.

Depoziti izuzetno stabilni u svim velikim bankama evrozone

“Videli ste pad depozita u nekim američkim bankama i do 10 odsto u jednoj sedmici. Pogledajte kako su depoziti bili izuzetno stabulni u svim velikim bankama eurozone”, dodao je Oudéa. “Ovde postoji fundamentalni kontrast.”

Propali američki zajmodavci kao što su SVB i Signature Bank imali su visok nivo klijenata u tehnološkom sektoru, od kojih su mnogi povukli svoje depozite u isto vrijeme. Regulatori su istakli međusobnu povezanost takvih klijenata i ulogu društvenih medija u širenju glasina o problemima banaka, što doprinosi masovnom povlačenju depozita.

Američko bankarsko tržište takođe ima viši nivo konkurencije za depozite iz drugih štednih proizvoda kao što su fondovi tržišta novca. Više od 340 milijardi dolara slilo se u fondove američkog tržišta novca u martu – što je najveća stopa od početka pandemije Covid-19 pre tri godine – od čega je veliki deo došao iz regionalnih banaka.

Nasuprot tome, evropske banke su zadržale visok nivo likvidnosti, što je istaknuto time što je UBS preuzeo Credit Suisse i HSBC koji je apsorbovao SVB UK, a drugi zajmodavci, kao što je UniCredit, povećavaju prinose akcionara.

“Evropske banke ne pokazuju kombinaciju velikih nerealizovanih gubitaka u portfelju hartija od vrijednosti i modela finansiranja koji su vrlo osetljivi na poverenje javnosti”, rekao je analitičar S&P Giles Edwards u nedavnom izveštaju. Dodao je da je preuzimanje Credit Suisse od strane UBS-a jedinstven slučaj zbog specifičnih “nedostataka u poslovanju i upravljanju rizicima”.

Neke evropske banke su u početku trpele kada je SVB, fokusiran na IT i startupe, propao sredinom marta, a investitori su se povukli iako je malo njih bilo direktno izloženo banci sa sedištem u Kaliforniji. Od tada, depoziti stanovništva širom Evrope pokazuju određene znakove da su “iscrpljeni”.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Sektor s rizicima

Teški odlivi koje je Credit Suisse pretrpio u danima koji su prethodili njegovom spašavanju od strane rivalskog UBS-a u martu uglavnom su bili u ogranku upravljanja bogatstvom.

Banke u Evropi imaju manju izloženost problematičnim komercijalnim nekretninama nego njihovi konkurenti iz SAD-a, što predstavlja oko 8 odsto kreditnih knjiga kod evropskih zajmodavaca, u poređenju sa 18 odsto u američkim bankama i 36 odsto zajmodavcima srednjeg kapitala u SAD, prema Jefferies-u.

Oudéa je rekao da su komercijalne nekretnine “verovatno sektor s rizicima” u SAD-u, ali je SocGen u petak objavio da je njegova izloženost tom sektoru iznosila 3,2 odsto ukupnog iznosa, pri čemu je najveći deo usmjeren prema Evropi.

Ovog meseca, šef investicione banke SocGen-a Slawomir Krupa trebalo bi da zamijeni Oudéa, koji je preuzeo dužnost glavnog izvršnog direktora 2008, ako dioničari odobre imenovanje.

Deo mandata Krupe biće i pokušaj oživljavanja cene deonica koja se nikada nije oporavila od finansijske krize, uprkos nekoliko restrukturiranja. Cena dionica SocGena pala je 26 odsto u martu i od tada se samo delimično oporavila, 13 odsto.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
frederik oud evropske banke američke banke bankarska kriza Societe Generale

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana