Tekst objavljen: 24.11.2022 13:45        


Individualni potrošači prirodnog gasa od početka naredne godine ovaj energent plaćaće više nego sada, a račun bi, u odnosu na sadašnji, trebalo da bude viši za 11 odsto.

"Gas će za prosečne potrošače biti skuplji za oko 1400 dinara"

To poskupljenje će prosečni račun za gas, odnosno potrošnju od oko 3.100 kilovat časova, uvećati za oko 1.400 dinara mesečno, a uvećane račune indivudualni potrošači gasa na kućne adrese dobiće u februaru, za januarsku potrošnju.

Da podsetimo, cena prirodnog gasa već je jednom povećana ove godine, odnosno od 1. avgusta računi za uvećani za devet odsto i od tada važi sadašnja cena ovog energenta. Od oktobra ima novina u načinu obračuna potrošnje prirodnog gasa, odnosno ona se, umesto u kubnim metrima obračunava u kilovat časovima. Sadašnja cena kilovat časa koji obračunava JP "Srbijagas", koji je i najpovoljniji distributer u Srbiji, iznosi 3,42 dinara bez poreza na dodatu vrednost, te će od 1. januara, uz povećanje od 11 odsto, kilovat čas vredeti oko 3,80 dinara.

Računica JP "Srbijagas“

Generalni direktor JP "Srbijagas" Dušan Bajatović ­rekao je da bi po računici tog preduzeća prirodni gas trebalo da poskupi 1. januara za 11 odsto, da je to poskupljenje potrebno da bi JP "Srbijagas" bilo likvidno i moglo da dobija kredite, a neophodno je i zbog aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom.

On je ukazao i da povećanje cene gasa neće biti veliko, te da će oni koji zarađuju minimalac moći da plate uvećane račune za prirodni gas.


Potrošači su o promeni obračuna potrošnje, koja ne utiče na visinu računa za utrošeni gas, obavešteni blagovremeno i uz objašnjenje da se potrošnja u kubnim metrima množi s 10,26, pa je, recimo potrošnja od 35 kubika adekvatna potrošnji od 359 kilovat časova. To znači da je prosečna potrošnja prirodnog gasa od oko 300 kubnih metara adekvatna potrošnji od 3.100 kilovat časova, te bi se moglo očekivati da će se prosečan račun s oko 12.000 dinara, uvećati na oko 13.400 dinara.

Kao i do sada, cena gasa nije ista kod svih distributera pa će neko kilovat čas plaćati nešto malo više neko nešto malo manje. Naime, na cenu kilovat časa koju naplaćuju distributeru valja dodati porez na dodatu vrednost, koji za prirodni gas iznosi 10 odsto, kao i još nekoliko stavki koje utiču na krajnju cenu - distributerska razlika, korekcioni faktor , koji nije uvek isti i po pravilu je viši zimi...

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Po rečima predsednika Udruženja za zaštitu potrošača “Prosperitet” Radomira Ćirilovića, bojazan da će poskupljenja gasa koje je usledilo od avgusta biti samo prvo od onih koja koja mogu da uslede u skorijoj budućnosti bila je opravdana.

- Cena prirodnog gasa koju se uvozi u Srbiju nije ista za sve količine jer se deo plaća nešto više od 400 dolara za 1.000 kubika, a deo oko 800 dolara - kaže Ćirilović. - Kako će se kretati cena gasa teško je reći jer je ona zavisi i od cene nafte i vrednosti dolara, pa se u skladu s tim može menjati, a u skladu s Uredbom Vlade Agencija za energetiku ima mogućnost da koriguje cenu prirodnog gasa svaka tri meseca.

Po njegovim rečima, najavljeno poskupljenje prirodnog gasa, kao i struje, dovešće do povećanja cena praktično svih drugih proizvoda i značajno opteretiti kućne buyete.

- Osim povećanja cene gasa od Nove godine očekuje se i poskupljenje struje, a to će svakako uticati na rast cena svih ostalih proizvoda i biće veoma teško izboriti se s tim troškovima. Istovremeno, moram da naglasim da se najavljeno povećanje penzija praktično neće osetiti cena.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
gas cena gasa prirodni gas poskupljenje gasa srbijagas dušan bajatović radomir ćirilović

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana