Tekst objavljen: 30.05.2019 10:50        


Najskuplji javni prevoz na svetu imaju London, Dablin i Ouklend, a najjeftiniji Buenos Ajres, Mumbaj i Meksiko siti, pokazala je godišnja anketa Dojče banke o cenama i životnom standardu.

Gde je najskuplji, a gde najjeftiniji gradski prevoz na svetu?

Anketa ove banke uključuje 55 gradova širom sveta, a razlike koje je razotkrila su ogromne – dok je u Londonu prosečna mesečna karta za prevoz najskuplja i košta 155 evra, u Buenos Ajresu je najjeftinija i košta manje od 14 evra.

Cena u Dablinu iznosi 115, u Ouklendu na Novom Zelandu 112 evra, dok u Mumbaju i Meksiko sitiju mesečna karta košta 15, odnosno 18 evra.

Radi poređenja, mesečna karta u zoni 1 za zaposlene u Beogradu košta 2.990 dinara (25 evra), u Novom Sadu 2.523 dinara (21 evro) a u Nišu 1.980 dinara (17 evra), prema podacima sa sajtova Bus plusa i direkcija za javni prevoz Novog Sada i Niša.

U poređenju sa drugim gradovima iz ankete Dojče banke, javni prevoz u Srbiji je među najjeftinijim. Međutim anketa poredi samo cene prevoza, a ne i visinu primanja onih koji koriste prevoz, niti kvalitet usluge koji dobijaju za taj novac.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Od 55 gradova u anketi, samo devet ima jeftiniju mesečnu kartu javnog prevoza nego Beograd. Osim pomenuta tri najeftinija grada, to su još i Kuala Lumpur u Maleziji, Manila na Filipinima, Bangalor i Nju Delhi u Indiji, Rijad u Saudijskoj Arabiji i Prag u Češkoj.

Među gradovima sa najskupljim prevozom, posle Londona, Dablina i Ouklenda, nalaze se Tokio (110 evra), Njujork (108), Sidnej (108), Velington na Novom Zelandu (101), Toronto (96), Čikago (96) i Melburn (92 evra), navodi Dojče banka.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Meksiko Siti Buenos Ajres top lista gradski prevoz Beograd novi sad Srbija London

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana