Tekst objavljen: 09.03.2020 14:55        


U Srbiji 458 štediša na računima čuva više od pola miliona evra, piše "Blic" pozivajući se na podatke Narodne banke Srbije

Građani na računima čuvaju više od pola miliona evra

Iako je nepoznato koliko milionera živi u našoj zemlji jer se takva evidencija ne vodi, iz ove statistike NBS se može naslutiti taj podatak, navodi list. Prema podacima NBS na kraju januara, te štediše na računima ukupno imaju 540 miliona evra.

To znači da prosečna vrednost štednog uloga onih koji pripadaju ovoj grupi sa više od 500.000 evra iznosi oko 1,2 miliona evra, navodi list.

NBS prati štedne partije, a ne fizička lica pojedinačno, tako da je moguće da neko ima i više štednih partija sa položenih više od pola miliona evra.

Interesantno je da se broj ovih takoreći milionera povećava iz godine u godinu jer ih je u 2018. godini bilo 351, a prethodne godine 378.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Moglo bi se reći da vlasnici svih 458 štednih partija imaju veliko poverenje u banke sa ovih prostora, s obzirom na to da država u slučaju propasti banke garantuje samo za depozite do 50.000 evra, navodi Blic.

"Da rast štednje ukazuje na sve veće poverenje građana u domaći finansijski sistem govori i činjenica da je taj rast ostvaren u uslovima ublažavanja monetarnih politika NBS i Evropske centralne banke, odnosno čak i u uslovima smanjivanja kamatnih stopa", tvrde u NBS.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Narodna banka Srbije štednja građana štednja u evrima štednja novca pola miliona evra

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana