Tekst objavljen: 08.10.2022 18:00        


Država planira postavljanje još 10 punjača za e-vozila, pokrenuta je inicijativa za manje putarine, a zahvaljujući podsticajima građani su kupili više od 1.000 automobila, dok je uvezeno i 575 polovnih e-vozila, rečeno je juče na otvorenom E-mobiliti forumu na Mašinskom fakultetu

Hoće li pojefitniti putarina za električna vozila?


Mirjana Ilić iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture navela je da su „Putevi Srbije” do sada instalirali osam punjača, od čega tri ultrabrza na strateški ključnim tačkama auto-puteva. Dodala je da se planira još 10 elektropunjača na državnim putevima, te da je punjenje za sada besplatno. „’Putevi Srbije’ pokrenuli su inicijativu za smanjenje cena putarine za električna i druga čista vozila, koja koriste elektronsku naplatu”, rekla je ona. Napomenula je da su preko državnih podsticaja Ministarstva zaštite životne sredine u 2021. i 2022. godini građani nabavili 1.023 vozila, od čega 201 električno dok su ostala hibridna, prenosi Tanjug.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Dekan Mašinskog fakulteta Vladimir Popović ocenio je da je saradnja sa Nacionalnom asocijacijom autonomnih i električnih vozila (NAAEV) kao inicijatorom povezivanja ne samo oko E-mobiliti foruma veoma važna. Naglasio je da je forum, čiji su organizatori Mašinski, Elektrotehnički i Saobraćajni fakultet, velika prilika za razmenu ideja i povezivanje nauke, obrazovanja, privrede i industrije.

Predsednik NAAEV-a Ivan Vulović naveo je značaj saradnje koju ta asocijacija razvija s dva tima sa Mašinskog i jednim sa ETF-a koji su nosioci svetskih nagrada. „Te priče daju nadu da ne moramo da gubimo kadrove, odnosno da možemo da ih zadržimo u Srbiji”, kazao je on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
električna vozila putarina jeftinija putarina putovanje električni automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana