Tekst objavljen: 16.05.2021 9:00        


Stručnjaci za pranje novca tvrde da je rast cena stambenog i poslovnog prostora u Srbiji najverovatnije posledica upliva značajne količine novca od nelegalnih aktivnosti u tržište nekretnina, navodi se u izveštaju Globalne inicijative protiv transnacionalnog organizovanog kriminala (GI-TOC), objavila je Nova ekonomija

"I pranje novca povećava cene nekretnina u Srbiji"

Rast cena nepokretnosti je brži nego u državama u susedstvu, a nije ograničen samo na Beograd, zbog čega eksperti sugerišu da je srpsko tržište nekretnina postalo regionalno čvorište za pranje novca.

"Industrija nekretnina u Srbiji zabeležila je neobično visok rast između 2018. i 2020. godine, iako su mnoge novoizgrađene zgrade i dalje prazne. Slično Albaniji, građevinarstvo je nastavilo da se razvija tokom pandemije kovid-19, uprkos smanjenju ostatka ekonomije", navodi se u publikaciji "Aktuelne cene: Analiza tokova ljudi, droge i novca na Zapadnom Balkanu".

Iako sume novca zarađenog kriminalom koji se ubacuje u privredu (pojedinačno) mogu mogu biti i relativno male, mogu imati značajan uticaj na lokalne ekonomije, dodaje se u izveštaju.

"(Kriminalci) smanjuju pravičnost na tržištu i utiču na pristup različitim vrstama usluga i, ako ostanu nekažnjeni, stvaraju podsticaje za ostale da slede njihov primer. Prljavi novac koji se pravi i pere u regionu održava ekosistem kriminala i korupcije koji slabi vladavinu prava i koči sposobnost institucija da se nose sa tim problemom", navodi se u publikaciji.

Nekretnine su naročito pogodne zato što, pored toga što predstavljaju zgodno mesto za "parkiranje" kapitala, mogu vremenom i dobiti na vrednosti, ali nisu jedini način za pranje novca koji je na raspolaganju kriminalnim organizacijama.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Pranje manjih količina nezakonito stečenog novca često se vrši kroz preduzeća koja zahtevaju veće količine gotovine, poput restorana, barova, benzinskih pumpi i taksi kompanija.

Širom regiona, nelegalno stečena sredstva se u takvim preduzećima mešaju sa stvarnom zaradom iz poslovanja, koja se zatim uključuju u bankarski sistem.

Turizam se takođe navodi kao ključni sektor za pranje novca, ali opet kroz ulaganja u barove, restorane, diskoteke i hotele.

Širom Srbije, posebno na Zlatiboru, Čajetini, Kopaoniku, Paliću, Vrnjačkoj Banji i Vranju, takođe je prijavljena prodaja voća i povrća (posebno pečurki) i korišćenje ugostiteljskih radnji za pranje novca.

Od 2018. godine posmatrači primećuju da takva preduzeća imaju tendenciju da redovno menjaju vlasnike, što je obično praćeno skokom prometa i zarade.

Još jedna oblast u kojoj se potencijalno vrši pranje novca je industrija igara na sreću, navode u Globalnoj inicijativi.

Međunarodni monetrani fond procenjuje da je taj oblik privrednogkriminala "odgovoran" za dva do pet odsto globalnog BDP-a.

Ako se te globalne procene primene na države regiona, može se zaključiti da se na Zapadnom Balkanu godišnje opere između 1,8 i 4,6 milijardi evra, navele je Nova ekonomija.

1 komentar

  1. User image
    Statistika 18.05.2021 15:34

    Od uvek su nekretnine bile sredstvo za pranje novca.
    Ako hoćeš da proveriš kakvo je stanje neke ekonomije I kolika je korupcija onda uporediš prosečni lični dohodak I prosečnu cenu kvadrata nekretnine I odmah ti bude jasno sa kime imaš posla.
    Kad je prosečna plata višestruko manja od cene kvadrata onda ti je jasno da je u pitanju muljačka "ekonomija".
    U uređenim državama odnos prosečne plate I prosečne cene kvadrata je u paritetu 1:1
    U Srbiji je 1:2 u korist kvadrata I to zvanično (prosečna cena kvadrata u Srbiji je oko 1000 evra a prosečna plata 500 evra)
    Tako je u CG, Ukrajini....
    U Nemačkoj je 1:1

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cene nekretnina u srbiji nekretnine cene nekretnina pranje novca kriminal Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organ

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana