Tekst objavljen: 19.11.2022 18:00        


Stopa inflacije u Evropskoj uniji zabeležila je u oktobru nov istorijski rekord od 11,5 odsto međugodišnje, nastavljajući uspon sa septembarskog nivoa od 10,9 procenata, pokazuju današnji podaci Evrostata, zavoda za statistiku EU

Inflacija u EU na istorijskom maksimumu


Pre godinu dana, stopa inflacije u 27. članom bloku iznosila je 4,4 posto.

Slično kretanje potrošačkih cena je bilo i u evrozoni, u kojoj se međugodišnja inflacija popela na 10,6 posto u oktobru, u odnosu na 9,9 posto u septembru. Godinu dana ranije, inflacija u evrozoni je bila 4,1 procenat.

Na mesečnom nivou, rast inflacije se ubrzao u oktobru i u EU i u 19-članom valutnom bloku sa sa 1.2 odsto u septembru na 1.4 procenta, odnosno na 1,5 posto, respektivno.

Prema podacima Evrostata, najniže međugodišnje stope inflacije registrovane su prošlog meseca u Francuskoj (7,1%), Španiji (7,3%) i na Malti (7,4%), a najviše u Estoniji (22,5%), Litvaniji (22,1%) i Mađarskoj (21,9%).

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


U poređenju sa septembrom, inflacija je na godišnjem nivou pala u jedanaest članica EU, ostala je stabilna u tri, a porasla u trinaest zemalja.

U evrozoni su u oktobru najviši međugodišnji rast zabeležile cene energije (41,5%), zatim cene sveže hrane (15,5%), te namirnica, alkoholnih pića i duvana (13,1%).

Prema najnovijim prognozama Evropske komisije, evrozona i većina zemalja članica EU na putu su da krajem ove godine uđu u recesiju.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
evropska unija inflacija ekonomska kriza energetska kriza evrostat

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana