Tekst objavljen: 25.10.2021 15:25        


Profesor Ekonomskog fakulteta u Nišu Boban Stojanović izjavio je da Srbija ima problematičan skok cena, što jasno ukazuje na inflaciju koja je duplo viša od ciljane inflacije Narodne banke Srbije

„Inflacija u Srbiji duplo veća od ciljane“


Prema njegovim rečima, inflacija je po zvaničnim podacima već 6,5 procenata godišnje, ali, dodao je, svi u prodavnicama vide da je poskupljenje još veće.

„Postoje i inflaciona očekivanja, mada Narodna banka kaže da ne postoje, ali svako ko sada planira neku kupovinu on anticipira promene cena naviše. To je dodatni poremećaj koji može da dalje utiče na povećanje cena“, izjavio je Stojanović.

On je ocenio da država i Narodna banka Srbije ne čine dovoljno da očuvaju stabilnost opšteg nivoa cena, koja je pretpostavka i za makroekonomsku stabilnost.

"Država treba da nadje mehanizme iz svog domena koji će da spreče dalji rast cena, odnosno početak spirale koja može da odvede i u dvocifrenu inflaciju. Takva situacija u privredi dodatno destabilizuje i stabilne odnose na tržištu i to je jedan začarani krug iz kojeg se teško izlazi“, naglasio je Stojanović.

Monterna i fiskalna politika, kazao je, treba da budu umrežene sa ciljem da se obuzda rast cena i da se na taj način utiče na životni standar stanovništva koji je zbog rasta cena osetno smanjen.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Kupovna moć stanovništva, dodao je, i u stabilnim uslovima je veoma slaba.

„Istraživanje je pokazalo da je za kupovinu bilo koja četiri proizvoda iz oblasti bele tehnike u Nemačkoj potrebno 40 odsto plate, a u Srbiji su potrebne četiri prosečne plate za kupovinu tih istih proizvoda“, izjavio je Stojanović.

Prema njegovim rečima, sa rastom cena kupovna moć opada jer plate ne prate rast cena i to je ono što je dugotrajno veoma loše za široke slojeve stanovništva.

„Inflacija ima progresiju u srednjem i u dugom roku i što se ranije obuzda i sistem vrati u ravnotežu, to je naravno bolje“, kazao je Stojanović.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
boban stojanović inflacija ciljana inflacija Inflacija u Srbiji kupovna moć

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana