Tekst objavljen: 19.12.2022 16:15        


Paradoks berze, u kojem se loše vesti o ekonomiji vide kao dobre vesti za deonice, možda je za nama. Ako je tako, investitori bi trebalo da očekuju ​​da će loše vesti sa tržišta biti loše vesti i za deonice koje idu u Novu godinu – a možda će ih biti dosta

Investitore više ne plaši inflacija, već nešto drugo što se završava na "-ija"


Zašto bi dobre vesti bile loše? Investitori su 2022. proveli uglavnom fokusirani na Federalne rezerve i njenu brzu seriju značajnih povećanja kamatnih stopa s ciljem da inflaciju dovedu pod kontrolu. Ekonomske vesti koje upućuju na sporiji rast i manje goriva za inflaciju mogle bi poslužiti za podizanje deonica na ideji da bi Fed mogao početi da usporava tempo.

S druge strane, dobre vesti o ekonomiji mogle bi biti loše vesti za deonice.

Pa šta se promenilo? U protekloj sedmici je indeks potrošačkih cena u novembru bio mekši nego što se očekivalo. Iako je još na visokim nivoima, s cenama koje rastu više od 7% na godišnjem nivou, investitori su sve sigurniji da je inflacija verovatno dostigla vrhunac u oko četiri decenije, iznad 9% u junu.

Međutim, Federalne rezerve i druge velike centralne banke naznačile su da nameravaju zadržati podizanje stopa, iako sporijim tempom, do 2023. godine i verovatno ih zadržati na povišenom nivou duže nego što su investitori očekivali. To izaziva strahove da će recesija biti sve verovatnija.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


“U međuvremenu, tržišta se ponašaju kao da je najgori strah od inflacije za njima, a strahovi od recesije se sada naziru”, rekao je Džim Bejrd, glavni investicioni direktor Plante Moran Financial Advisors-a.

Taj osjećaj je pojačan poslednjim podacima o proizvodnji i slabijim od očekivanih maloprodajnim podacima, rekao je Baird u telefonskom razgovoru za Market Watch.

Tržišta se “verovatno vraćaju u period u kojem su loše vesti zaista loše ne zato što će stope izazvati zabrinutost za investitore, već zato što će rast zarade oslabiti”, smatra on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
investitori berza inflacija recesija deonice federalne rezerve

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana