Zvanični kurs Evra za dan 06.12.21. :: 117.5781 rsd
Tekst objavljen: 03.07.2019 15:30        


Šta zaista utiče na nas u momentu donošenja odluke prilikom kupovine? 

Kako se odnosimo prema otpadu? Lepa ambalaža se lepo i reciklira

Prodavci vrlo ozbiljno shvataju ovu temu, pa istražuju šta nas motiviše da kupujemo, počevši od toga kako organizovati police, koje boje su najprijemčivije, koji fontovi su najupadljiviji i tako dalje.

Puno je informacija prikupljeno na temu zašto i kada kupujemo a malo onih koji nude odgovore na pitanja zašto i kada recikliramo. Kako to da neki od nas recikliraju, a neki ne? Da li zaboravljamo ili okrećemo leđa problemu čak i onda kada znamo da ne bi trebalo?

Određena istraživanja pokazuju da postoje dva puta veće šanse da ćemo reciklirati kada je predmet naizgled netaknut, u poređenju sa onim koji je fizički oštećen. Verovatnije ćemo se odlučiti za recikliranje kada je u pitanju proizvod nekog čuvenog brenda. Takođe, manje je verovatno da ćemo reciklirati kad znamo da predmet koji koristimo ne podleže recikliranju, bar ne u našem okruženju, što nas na neki način oslobađa krivice.

Ukoliko posmatramo kantu za otpad i recikliranje, primetićemo da kanta za recikliranje sadrži netaknute predmete (cele plastične flaše i limenke) dok kanta za otpad sadrži oštećene stvari, između ostalog i one podobne za recikliranje. Studije pokazuju da predmete koji su intaktni više vrednujemo. U tom smislu bismo mogli da razmislimo o dizajniranju ambalaže koja ostaje relativno u jednom komadu kada je otvorimo te tako uvećamo šanse za recikliranje.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Takođe, kada je u pitanju recikliranje, postoji fenomen koji se u društvenim naukama zove "moralno licenciranje".

Nalazi ukazuju na to da pozitivne emocije povezane sa recikliranjem mogu nadjačati negativne emocije, poput krivice povezane sa rasipanjem. Kao rezultat toga, potrošači se osjećaju dobro kada kao opciju izaberu recikliranje. Ovaj fenomen je poznat u društvenim naukama kao "moralno licenciranje".

Potrebno je uložiti još mnogo napora kako bi stopa recikliranja porasla, što nije nemoguće. Naše ponašanje je diktirano ne samo našom unutrašnjom orijentacijom, već i našim okruženjem. Pravilno etiketiranje korpi za otpatke tome može doprineti.

Na primer, jednostavni natpisi i parole mogu motivisati i podsetiti ljude da dva puta razmisle o svojim odlukama, navodi se na sajtu kompanije JUGO-IMPEX e.e.r.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
recikliranje moralno licenciranje reciklaža ambalaža otpad

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana