Tekst objavljen: 16.05.2023 16:15        


Kineski ekonomski podaci za april uglavnom su pogrešili u očekivanju, jer je privreda nastavila da pokazuje neujednačen put oporavka od uticaja strogih ograničenja kovida

Kineska ekonomija nastavlja neujednačeni oporavak


Industrijska proizvodnja u aprilu porasla je za 5,6 odsto na godišnjem nivou, u poređenju sa 10,9 odsto koje su očekivali ekonomisti u anketi Rojtersa. Brojka je porasla za 3,9 odsto u martu nakon prigušenog početka godine. Maloprodaja je porasla za 18,4 odsto – što je niže nego što su ekonomisti prognozirali porast od 21 odsto.

Investicije u osnovna sredstva porasle su za 4,7 odsto, u odnosu na očekivanja od 5,5 odsto. Očitavanje je poraslo za 5,1 odsto prethodnog meseca.

-Kina je u fazi oporavka, u poređenju sa prošlom godinom, brojke su pozitivne kao što smo upravo videli, ali da li je oporavak dovoljno dobar za tržište, da li je oporavak dovoljno dobar da ispuni očekivanja investitora – to je ovde veliko pitanje - rekla je za CNBC Winnie Wu, strateg za kapital BofA Securities China.

Ona je dodala da situacija nije dovoljno dobra da ispuni očekivanja investitora, i da se čini da zamah kineske nagomilane potražnje nestaje.

- Oporavak prihoda, sigurnost posla i samopouzdanje će potrajati - rekla je ona.

Kineske akcije umanjile dobitke

Kineske akcije umanjile su većinu ostvarenih dobitaka ove godine. Shenzhen komponenta bio je u padu od 4,67 odsto od kvartala do danas i porastao za samo 1,48 odsto od početka godine, i zabeležio pad od 9,5 odsto u odnosu na svoj vrhunac početkom februara.

Najnoviji kineski podaci prate mešovitu sliku u putanji rasta zemlje, pri čemu usluge ostaju svetla tačka u ekonomiji uprkos tome što su fabrički podaci u aprilu pali u teritoriju kontrakcije.

Indeks menadžera nabavke opšte proizvodnje u Kini Caixin pao je na 49,5 u aprilu, što je prvo čitanje ispod 50-e marke za tri meseca. Oznaka od 50 poena razdvaja rast od kontrakcije.

PMI proizvodnje Nacionalnog biroa za statistiku takođe je pao na 49,2 u aprilu sa martovskog očitavanja od 51,9, a uvoz za mesec je takođe dodatno opao za 7,9 odsto, nedostajuće procene. Izvoz je porastao za 8,5 odsto.

- Tržišno raspoloženje ostaje veoma slabo u razgovorima sa našim klijentima - napisala je Hui Shan, ekonomista Goldman Sach u nedeljnom izveštaju.

- Simbolične mere koje imaju za cilj da povećaju poverenje, kao što je smanjenje RRR-a, izgledaju nam verovatnije, posebno na kraju kvartala kada je potražnja za likvidnošću visoka - napisala je ona, misleći na odnos obavezne rezerve banaka – iznos sredstava koji bankama treba da drže kao rezerve.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Rekordno visoka nezaposlenost mladih

Najnoviji podaci uključuju stopu nezaposlenosti mladih od 20,4 odsto, stopu nezaposlenosti između 16 i 24 godine. Očitavanje u aprilu je rekordno visoko.

- Mnogi ljudi, investitori vide ovo kao vodeći indikator. Ako mlađi ljudi ne mogu da se zaposle, nemaju sigurnost prihoda, gde je samopouzdanje, odakle dolazi oporavak potrošnje?“ rekao je Vu.

Ona je rekla da pitanje poverenja ima odjek u oslabljenom raspoloženju tržišta, kao i drugim visokofrekventnim podacima, uključujući prodaju novih kuća.

Ekonomisti tvrde da nezaposlenost mladih "ostaje glavobolja" uprkos ukupnom stabilnom tržištu rada – stopa nezaposlenosti u naslovnoj anketi pala je na 5,2 odsto u aprilu sa 5,3 odstou martu.

- Kako se bliži sezona diplomiranja, broj bi lako mogao da poraste umesto da opadne - napisao je glavni kineski ekonomista Xiangrong Yu u belešci od utorka.

Ju je primetio da postoji verovatnoća da će se vlada okrenuti "odlučnim" akcijama za jačanje ekonomije.

- S obzirom da je Kina sada izašla iz slatke tačke ponovnog otvaranja, nada u dalje popravljanje osećanja mogla bi da se smanji u odsustvu odlučnih vladinih akcija - napisao je on.

- Smatramo da kreatori politike moraju da pređu sa režima čekanja i gledanja na proaktivno ublažavanje i očekujemo smanjenje referentne kamatne stope za 20 baznih poena u ostatku godine - zaključuje on.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kovid 19 izlazak iz kovida oporavak kineska ekonomija kina

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana