Tekst objavljen: 08.03.2023 14:15        


Nekoliko talasa dolaska ruskih državljana u Srbiju je tokom prošle godine potpuno uzdrmalo tržište nekretnina, naročito kada je u pitanju zakup stanova

"Kirije su već počele da padaju"


Kirije su dostizale potpuno nerealne iznose, pa je tako u toku najvećeg pika cena bilo moguće izdati stan od 80 kvadrata na Altini za čak 1.500 evra. Ovo, prema rečima naših sagovornika, više nije moguće, budući da su cene već počele da padaju, pa se stanovi do 50 kvadrata sada mogu naći po mesečnoj ceni od 300 do 500 evra.

Pad je već počeo

Prema rečima Uroša Jovanovića iz agencije „Art nekretnine“, pad cena kirija traje već nekih mesec dana, a uzrok tome nije smanjena tražnja, već to što su cene bile „prenaduvane“.

„Korekcija tržišta nadole je već počela. Ranije smo imali situaciju da se stan od 80 kvadrata na Altini izda za 1.500 evra, to je bilo tad i nikad više. Još jedan primer je taj da su stanovi u centru od 30 kvadrata bili izdavani za 1.000 evra, sada se izdaju za, recimo, 600. Ovo, međutim, ne znači da su kirije pale za 40 odsto, jer zavisi od slučaja do slučaja. Ipak, rekao bih da su cene u odnosu na onaj pik u oktobru kada je bio veliki priliv Rusa pale za enkih 15 do 20 odsto“, objašnjava Jovanović za Nova.rs.

Njegova je prognoza da nije realno da se cene vrate na nivo na kom su bile pre marta prošle godine. Međutim, nerealno skupe stanove više neće ni Rusi, jer su, dodaje naš sagovornik, i oni sada već videli kakvo je stanje na tržištu i napuštaju skupe stanove da bi našli jeftinije. Sve više njih se pojavljuje kao kupci, umesto kao zakupci.

Periferija se vratila u normalu

Agentica za nekretnine Katarina Lazarević takođe navodi da su cene već sada niže, a da je ponuda stanova dobra.

„Nije se sasvim vratilo na neki pređašnji nivo, ali stanovi za najam jesu pojeftinili. Periferija se skoro potpuno vratila u normalu jer niko nije lud da daje ogroman novac za stan na periferiji“, navodi Lazarević za Nova.rs.

Prema njenim rečima, sada je prosečna cena stanova površine od 30 do 50 kvadrata, koji su i najtraženiji, od 300 do 500 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Poskupljenje se desi brzo, pojeftinjenje – i ne baš

Stručnjak za nekretnine Nikola Đogatović za Nova.rs ipak navodi da je nemoguće sada davati neke precizne prognoze i da treba sačekati šta će se dešavati u narednih nekoliko meseci, budući da je ranije, po pravilu, tržište izdavanja stanova pik doživljavalo u aprilu, maju, junu.

„Još jedan problem je to što se kod nas poskupljenje dešava brzo, a pojeftinjenje i ne baš. Videćemo šta će se dešavati“, dodao je on, zaključivši da dobra nekretnina uvek nađe zakupca.

Kakva je situacija u oglasima?

Da su cene koje agenti pominju tačne, potvrđuje i trenutna ponuda na sajtovima za oglašavanje stanova za izdavanje.

Tako je na Voždovcu, odnosno Lekinom brdu, moguće naći stan od 53 kvadrata za 450 evra, a na Fontani na Novom Beogradu stan od 52 kvadrata za 400 evra.

Takođe, u ponudi se nalazi i stan kod Đeram pijace, površine 50 kvadrata, koji se izdaje za 500 evra, a u Zemunu i Mirijevu moguće je naći stanove površine od 30 do 40 kvadrata za 300 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stanovi beograd stanovi izdavanje stanova iznajmljivanje stanova nekretnine pad cena

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana