Tekst objavljen: 20.03.2023 13:15        


Nakon vikenda besomučnih razgovora o pronalaženju rešenja pre otvaranja tržišta u Aziji, UBS Group AG izlazi kao retki pobednik u krizi Credit Suisse Group AG

Ko je jedini dobitnik u priči oko Credit Suisse-a?


Kompanija je sklopila dogovor o kupovini svog manjeg rivala za oko 3,3 milijarde dolara, a nakon istorijskog dogovora uz posredovanje vlade. Na kraju priče, praktično je jedan dobitnih, ali i poodugačka lista gubitnika.

Glavni izvršni direktor UBS-a videće da će imovina banke uložena u upravljanje bogatstvom i imovinom porasti na oko 5 triliona dolara i dobiti posebno izuzeće da zadrži profitabilnu švajarsku jedinicu Credit Suisse za koju su mnogi analitičari rekli da vredi više od tri puta više od onoga što je UBS platio za celu kompaniju.

Ralph Hamers, bivši izvršni direktor ING Groep NV, i njegov tim imaće dosta posla dok budu razmatrali koje kompanije i ljude zadržati, promeniti ili odbaciti. No, imaće 56 milijardi franaka takozvane loše volje za pokrivanje eventualnih otpisa, kao i 9 milijardi franaka garancije švajcarske vlade za preuzimanje određenih gubitaka. A kompanija može pristupiti velikoj liniji likvidnosti iz centralne banke.

Iako će UBS za sada obustaviti otkup deonica, rekao je da je još uvek predan progresivnoj dividendi.


Gubitnici: Najveći deoničari "Credit Suiss"

Stradaju stari i novi ulagači iz Zaljeva. Investicija Saudijske nacionalne banke bila je zapanjujuća u svojoj kratkoći: zajmodavac je izgubio 1,1 milijardu franaka manje od 15 tjedana nakon što je završio kupnju svog udjela u posljednjem povećanju kapitala Credit Suisse. Firma je mislila da kupuje po niskoj cijeni kada je prije samo nekoliko mjeseci postala najveći dioničar švicarske banke. Predsjednik Saudijske narodne banke ovaj je tjedan pridonio raspirivanju panike kada je isključio mogućnost povećanja udjela u Credit Suisse.

Bol Qatar Investment Authorityja pojavio se tijekom mnogo duljeg razdoblja, budući da je prvo uložio u posljednjoj financijskoj krizi, ali je vjerojatno izgubio još veći iznos. Osim što je bio drugi najveći vlasnik banke, u prošlosti je posjedovao AT1 obveznice tvrtke koje su u ugovoru bile nulte, iako nije jasno drži li QIA taj dug. Dioničari neće ni glasati o ovom dogovoru nakon što je Švicarska promijenila svoja pravila kako bi požurila spajanje.

Ulrich Koerner

Očekuje se da će glavni izvršni direktor Credit Suissea otići, nakon što je nasledio bankrotiranog zajmodavca kojeg nije mogao oživeti. Ulrich Koerner, koji je tek prošlog leta preuzeo čelnu dužnost, već je zacrtao plan za smanjenje rizika nakon bujice skandala i gubitaka kako bi se više usredotočio na upravljanje imovinom. Još je hrabriji bio plan za probijanje najuspešnijih poslova investicijskog bankarstva banke. No tkompaija se nije uspela oporaviti od krize poverenja koja je uzrokovala izlazak milijardi dolara u oktobru. Poslednjih dana pritisak se pojačao sve dok švajcarska vlada nije bila prisiljena uskočiti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Michael Klein

Veliki plan bivšeg čelnika investicione banke Citigroup Inc. da oživi brend First Boston i izgradi ga u moćnu savetodavnu kuću na Wol Striu sada izgleda u pepelu. Michael Klein, koji je bio izabran da vodi spinoff CSFB-a, već je bio u procesu prodaje svog savetodavnog butika Credit Suisseu za naknadu od oko 210 miliona dolara kada se bogatstvo banke iznenada raspalo poslednjih nedelja. Iako se predsednik UBS-a Colm Kelleher nije izravno obratio CSFB-u na konferenciji za štampu kasno u nedelju, dao je do znanja da je kompanija zadovoljna vlastitom investicijskom bankom i da planira značajno smanjiti Credit Suisse's, kao i rizik.

Vlasnici obveznica AT1

Ulagači u obveznice obično su bolje zaštićeni od gubitaka od deoničara, ali ne u ovom slučaju. Švajcarski regulator nametnuće gubitke na visokorizičnom dugu od 17 milijardi dolara poznatom kao obveznice dodatnog reda 1 koji čine deo tampona duga i vlasničkog kapitala namenjenog sprečavanju poreznih obveznika da snose račun za propast banke. Ukupni otpis označio je dosad najveći gubitak za 275 milijardi dolara vredno evropsko AT1 tržište. Deoničari, koji su obično prvi na udaru u scenariju otpisa, dobili su barem malu naknadu.

Švajcarski regulatori

Finma je postala prvi regulator koji je promatrao spašavanje banke koja se smatra sistemski važnom nakon finansijske krize. Švajcarska vlada morala je uskočiti i dati milijarde franaka u garancijama UBS-u, a centralna banka je bila prisiljena osigurati opsežne potpore likvidnosti kako bi olakšala spašavanje, dovodeći porezne obveznike u opasnost 15 godina nakon što su spasili UBS. Švajcarska ministarka finansija Karin Keller-Sutter priznala je da je to jedini način da se stabiliziraju međunarodna finansijska tržišta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
afera credit suisse Credit Suisse kolaps banaka švajcarske banke švajcarska

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana