Tekst objavljen: 15.07.2019 12:50        


Kupovina i prodaja preko e-radnji nije više ništa neobično. Sem naših potrošača koji kupuju razne stvari u ovim prodavnicama širom sveta tu su i domaći proizvođači kojima se odjednom otvorilo strano tržište na potpuno nov način

Koje stvari iz Srbije se najviše kupuju online?

U Ministarstvu trgovine Srbije predviđaju da će se do 2030. godine čak 85 odsto preduzeća baviti e-trgovinom te koristiti tehnološke potencijale za ekonomski progres i plasirati robu i usluge i na inostrano tržište nephodno je da se Srbija za to pripremi.

A šta je to što što potrošači širom sveta naručuju iz Srbije? Sve i svašta reklo bi se. Tu su opanci za KUD širom sveta a koji neguju naš i uopšte balkanski folklor. Pecaroški pribor takođe ima "dobru prođu". Traže se i tašne za laptopove sa narodnim motivima. Od druge robe tu su mali kućni aparati i TV prijemnici a koji su ovde jeftiniji nego u drugim zemljama, piše "Dnevnik".

Nadležni su primetili da je je neophodno ojačati ljude u domenu znanja u oblasti elektronske trgovine. Zato je pre nekoliko meseci Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija formiralo stručnu grupu koja koja radi na Akcionom planu za unapređenje elektronske trgovine kod nas.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavca Srbije kaže da domaći privrednici često ne poznaju propise na stranim tržištima gde mogu da izađu.

"Istovremeno nemaju logistiku koja je dostupna velikim preduzećima.Tu bi mogla da im pomognu strukovna udruženja posebno klasteri da znaju koji sertifikati ili drugi uslovi vladaju na tržištima i u državama za koje su zainteresovani", tvrdi Atanacković.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
opanci online kupovina online kupovina, šoping, internet kupovina preko interneta kupovina Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana