Tekst objavljen: 06.10.2022 15:10        


Urednica portala Energetika Balkana Jelica Putniković izjavila je danas da Srbija neće imati problema u snabdevanju sirovom naftom po stupanju šestog paketa sankcija EU 1. novembra, od kada naša zemlja više neće moći da uvozi sirovu naftu iz Rusije

Koliko će nove sankcije na uvoz nafte zaista uticati na Srbiju?


Ona je u izjavi za Tanjug istakla da je prošle godine Srbija kupovala najviše nafte iz Iraka, kupovali smo čak i norvešku naftu, a samo 16 odsto je bilo ruske nafte.

"Ove godine je taj procenat povećan, jer je ruska nafta bila jeftinija na tržištu. Međutim, nafte u ponudi globalno ima dovoljno i Srbija će moći da uveze dovoljne količine nafte. S druge strane, podsetiću da su povećane rezerve ne samo sirove nafte, već i naftnih derivata pa nam ne preti opasnost da nećemo imati goriva na pumpama", poručuje Putnikovićeva.

Ona dalje objašnjava da ne samo Srbija, već i cela Evropa izuzev Bugarske, Slovačke, Češke i Mađarske neće moći da uvoze naftu iz Rusije, jer prema šestom paketu sankcija EU ni do jedne luke na obodima Evrope ne sme da stigne tanker sa ruskom naftom.

Sagovornica Tanjuga naglašava da to ne mora automatski da znači da će nafta ubuduće biti skuplja i dodaje da to zavisiti od toga koja će cena nafte biti na globalnim tržištima.

Objašnjava da se cena goriva koju određuje Vlada Srbije jednom nedeljno formira na osnovu cene derivata na mediteranskom tržištu i cene sirove nafte koja je u sredu bila 92 dolara za barel.

"OPEK je najavio da neće povećati, već da će smanjiti plasman nafte na tržište. To znači da je ponuda veća od potražnje, jer jednostavno, zbog krize, manje su potražnje za sirovom naftom, tako da verujem da nafta neće poskupeti", ističe Putnikovićeva.

Ona ne veruje ni da ćemo imati problem jer imamo napunjena skladišta u Banatskom Dvoru i ono što smo zakupili u skladištima u Mađarskoj.

S druge strane, dodaje, Bugarska je rekla da neće sprečavati dotok gasa kroz Turski tok ni nama ni Mađarima.

"Znamo da su u Bugarskoj bili izbori i tamo je pobedio Bojko Borisov koji je insistirao da se završi Balkanski tok, jer je bio svestan koliko je bitno za njegovu zemlju da ima dovoljne količine gasa na raspolaganju, tako da mislim da nemamo tu opasnost", kaže Putnikovićeva.

Dodaje da uvek postoji mogućnost da Brisel naredi Bugarskoj da zaustavi dotok gasa, ali da bi to onda ugrozilo snabdevanje gasom ne samo Srbije, već i Mađarske koja je članica EU.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Na pitanje o havarijama na cevima gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2, Putnikovićeva kaže da je taj neko ko je izveo akciju havarije hteo da spreči mogućnost da Nemačka dobije gas direktnom linijom od Rusije.

"Bilo je priče da se Severni tok 2 pusti bar privremeno pusti u rad jer nisu popravljene mašine na Severnom toku 1. Sada je to onemogućeno za neko vreme dok se ti gasovodi ne poprave", navodi Putnikovićeva.

Ona ističe da će Evropa svakako imati problema sa snabdevanjem gasa.

"Oni se stalno hvale da su naputili skladišta 80-100 odsto, ali nikada se nije desilo da se Evropa u zimskim mesecima snabdeva isključivo gasom iz skladišta", upozorava urednica portala Energetika Balkana.

Naglašava da tu postoje tehnički limiti koliko gasa može dnevno da se izvuče iz nekog skladišta, a da LNG gas koji stiže sada iz nekih evropskih luka ne može da stigne do nekih zemalja EU pošto nema gasovoda.

"Evropa je prerano odustala od ruskog gasa i pitanje je koliko će to ne samo zbog cene, već i zbog manjka gasa koštati evropske privrede. Jednostavno, neki sektori i neke firme neće moći da plaćaju skup gas, neke kompanije će zatvoriti fabrike, radnici će ostajati bez posla i ja očekujem da će biti velikih problema u Evropi", ističe Putnikovićeva.

Kaže da je inflacija već najavila recesiju, a da je vrlo zanimljivo da neki zapadni analitičari kažu da insistiranje SAD da Evropa prestane da kupuje ruski gas zapravo način da uništi evropsku, a pre svega nemačku privredu.

"Kako kažu ti analitičari, Evropa će, da bi imala sigurno snabdevanje energentima, svoju proizvodnju seliti ne u Kinu, već u Ameriku", ističe Putnikovićeva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
sankcije rusiji nafta uvoz nafte Srbija jelica putniković

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana