Tekst objavljen: 23.02.2023 14:45        


Osnivač i glavna urednica portala "Energija Balkan" Jelica Putniković kaže za RTS da se Evropa posle godinu dana rata u Ukrajini prividno oslobodila zavisnosti od ruskog gasa

Koliko je Evropa u ovom trenutku zavisna od ruskog gasa?


Ističe da je energetski sukob Rusije i Zapada bio i pre rata, kada je Amerika insistirala da Evropa prestane da kupuje ruski gas. Uprkos sankcijama Brisela Moskvi, kaže, gas iz Rusije teče kroz Ukrajinu do evropskih kupaca.

Jelica Putniković, gostujući uJutarnjem programu RTS-a, rekla je da je energetski sukob Rusije i Zapada nastao i pre rata u Ukrajini, ističući da su poruke iz Amerike bile da Evropa ne treba da pravi nove gasovode, protiveći se bilateralnim sporazumima Moskve sa drugim državama o kupovini gasa.

"Insistiralo se na tome da Evropa prestane da kupuje gas. Amerika je uz političare u Briselu jedva dočekala da donese set zakona protiv ruskih energenata. Strašno je što ju je to pogodilo, što i zapadni analitičari kažu, mnogo više Evropu nego Rusiju", kaže Putnikovićeva.

Naglašava da ipak ruski gas, pored sankcija Brisela Moskvi, teče iz Rusije kroz Ukrajinu ka evropskim kupcima, kao i kroz naš Turski tok.

Putnikovićeva kaže da je trenutna cena nafte oko 84 dolara za barel, kao i da je dobro što nije enormno skočila, ističući da je Rusija i snizila cenu, kako navodi ta zemlja, za prijateljske zemlje.

"EU je donela odluku o gornjoj granici cene nafte, koja nije niža od cene po kojoj Rusija prodaje naftu. Rusija je uz to članica OPEK-a plus, gde su se dogovorili da neće previše da plasiraju nafte na tržištu da ne bi mnogo pojeftinila", objašnjava gošćaJutarnjeg programa.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Evropa se prividno oslobodila zavisnosti"

Komentarišući eksplozije na Severnom toku, Putnikovićeva ocenjuje da je "neko sa Zapada organizovao miniranje cevi na gasovodima".

"Pominju se razni scenariji koji su se odigrali. Teško da bi Rusija 'odsekla granu na kojoj sedi'. Zapad neće da prizna da je kriv za uništenje tih gasovoda, a u suštini nije trebalo ni da ih uništava jer već nisu radili", kaže Putnikovićeva.

Prema njenim rečima, Evropa se prividno oslobodila zavisnosti od ruskog gasa, 20 odsto je prošle godine smanjila potrošnju tog energenta zbog štednje i cene, te je počela da nabavlja mnogo skuplji gas koji tankerima dolazi do evropskih luka.

Na proleće, kaže, sledi borba kada će mnogi pokušati da ga uskladište po nižoj ceni.

Novi kapaciteti EPS-a

Govoreći o državnoj kontroli cene naftinih derivata u Srbiji, Putnikovićeva kaže da je naša zemlja izašla u susret potrošačima jer snizila akcize, koje čine polovinu cene koju platimo na pumpi.

"Kod nas je to najviše pogodilo male vlasnike benzinskih pumpi, ali nismo izuzetak. U Hrvatskoj su velike polemike oko toga da li država treba da kontroliše tržište", kaže urednica portalaEnergija Balkana.

Govoreći o poslovanju EPS-a, Putnikovićeva je rekla je da ove godine svakodnevno izvozi struju, te da polako "staje na zelenu granu", kao i da će prema najavama Termoelektrana Kostolac B3 do leta biti završena, čime će se ostvariti i ekstraprofit zbog većeg izvoza električne energije.

"EPS će za narednu grejnu sezonu, koja će prema najavama biti teška u energetskom smislu, imati novi kapacitet od 350 megavati", objašnjava Putnikovićeva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ruski gas evropa rat u ukrajini sankcije rusiji jelica putniković energenti trgovina energentima

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana