Tekst objavljen: 25.03.2023 18:00        


Srbija je prošle godine od turizma imala prihod od 2,48 milijarde evra, od čega je 2,1 milijarda tih prihoda došla iz Evrope, od čega iz zemalja EU 979 miliona evra.

Koliko je Srbija zaradila na posetama stranih turista, a gde su naši građani najviše trošili?

U isto vreme, prema podacima Narodne banke Srbije, turistički rashodi su bili 2,3 milijarde evra, što znači da su toliko naši turisti potrošili na odmore i odlaske u inostranstvo.

Gledano pojedinačno po zemljama, najviše smo prihodovali od dolaska gostiju iz Bosne i Hercegovine 289 miliona, dok su Rusi tokom 2022. u Srbiji potrošili 275 miliona evra.

Sledi Turska, čiji su turisti potrošili 202 miliona evra.

Od zemalja Evropske unije najviše novca tokom boravka u Srbiji potrošili su gosti iz Nemačke – 125 miliona evra, samo osam miliona više su naši građani potrošili tamo, a potom Hrvatske 105 miliona evra.

I dok sa Rusima imamo suficit, jer su turisti iz Srbije u Rusiji potrošili tokom prošle godine tek 24 miliona evra, deficit imamo sa Turskom u koju je otišlo duplo više nego što je došlo – 408 miliona evra su troškovi naših građana u ovoj zemlji bili tokom 12 meseci 2022. godine.

Najveći deficit, međutim, Srbija je imala sa Grčkom, najpopularnijom letnjom destinacijom među našim građanima, u kojoj je tokom prošle godine potrošen 451 milion evra, za razliku od 60 miliona koliko su bili troškovi njihovih turista u Srbiji.

Prihodi od gostiju iz Slovenije i Rumunije bili su po 84 miliona evra, iz Severne Makedonije 108, a iz Crne Gore 111 miliona evra. U isto vreme naši turisti su u Crnoj Gori potrošili nešto više 150 miliona evra.

Od gostiju iz SAD prošle godine Srbija je prihodovala 71 milion evra, dok su gosti iz Srbije u SAD-u potrošili 67 miliona.

Od afričkih zemalja najviše novca otišlo je u Egipat, a od azijskih u Ujedinjene Arapske Emirate 41 milion, Kinu 35 milion i Maldive 32 miliona evra.

Tri godine od početka pandemije virusa korona turizam se u svetu oporavlja polako, ali u Srbiji kao da krize nije bilo jer su rezultati rekordni, tokom 2022. u Beogradu je zabeleženo 3,1 miliona noćenja, a u Srbiju je stiglo 3,8 miliona turista.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
putovanje u inostranstvo potrošnja turista Srbija turizam domaći turisti

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana