Tekst objavljen: 23.11.2022 14:00        


Minimalna potrošačka korpa u Crnoj Gori 794 evra, u BiH 1.455 evra, dok je Srbija u sredini

Koliko komšije mesečno potroše na hranu?


Potrošačka korpa nastavila je da "raste“ u Crnoj Gori i u oktobru. Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori iznosila je 794 evra, što je za 1,6 odsto više nego u septembru, objavila je danas nacionalna statistička agencija Monstat.

- Od ukupne vrednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 373 evra, što je za 1,7 procenata više u odnosu na septembar - navodi se u saopštenju Monstata.

Prema statističkim pokazateljima, trošak domaćinstva za neprehrambene proizvode i usluge, povećao se na mesečnom nivou za 1,4 odsto na 421 evro.

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju četvoročlanog domaćinstava koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, koja je neophodna za održanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Prosečna neto plata u Crnoj Gori je u septembru bila 718 evra, što znači da je mogla da pokrije tek 90 odsto potrošačke korpe.

Potrošačka korpa u Srbiji je u avgustu (najsvežiji podatak Ministarstva trgovine) bila 753 evra, dok je plata od prosečnih 642 evra pokrivala 85 odsto prosečne korpe. Odnos bi bio još lošiji da se korpa ne računa za statistički prosečnu tročlanu porodicu.

Još je gora situaciju sa porodicom koja sa jednom prosečnom platom pokušava da pokrije sve troškove u Makedoniji, gde je taj odnos 62 odsto (korpa 840 evra a plata 520).

U regionu zemalja nekadašnje Jugoslavije, najgore stoji Bosna i Hercegovina, gde je odnos prosečne korpe, doduše sindikalne jer zvanične nema, i plate samo 39 odsto (1455/ 571 evro).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bivša jugoslavija hrana potrošačka korpa Crna Gora makedonija bosna i hercegovina Srbija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana