Tekst objavljen: 30.07.2021 15:35        


Korona virus je usporio svetsku ali i lokalnu ekonomiju. Mere su uticale na rad gotovo svih branši, a najpogođeniji u jeku pandemije su svakako bili ugostitelji, pored turizma

Koliko košta svadba?


Sa ublažavanjem mera, došlo je do oporavka privrede, a sa dozvolom okupljanja i organizovanja venčanja i svadbi, ugostitelji su osetili boljitak, pa su im pune ruke posla. Povišen je stepen proslava, cene su slične kao i pre korone, pa vas svadba u prosečnom restoranu može koštati i više od 8.000 evra, gala proslava trostruko skuplje. Opštinsko venčanje je jeftijije i kreće se od 300 do 13.000 dinara.

Za skalpanje braka se svako odlučuje prema finansijama kojima raspolaže. Ima onih koji obave samo venčanje u opštini, a i onih koji pored opštine, brak sklope pred crkvom i organizuju proslavu za 100 pa i više stotina ljudi. Prosečna srpska svadba broji i do 300 gostiju, a ako se cena stolice po osobi kreće od 25 do 100 evra dolazimo do ogromne cifre.

Venčanje pred matičarem od 300 do 13.000 dinara

Najjeftinije je venčanje pred matičarem u opštini. Ako na ovaj način odlučite da stanete na ludi kamen to će vas koštati oko 300 dinara. Više para ćete iskeširati ako želite da matičar izađe na teren, odnosno hoćete da čin venčanja obavite u restoranu, pored vode ili na nekoj drugoj lokaciji. To će vas koštati u proseku do 13.000 dinara. Cene mogu da variriraju i budu veće ili niže u odnosu na grad gde se ono obavlja.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Srpska svadba košta od 8.000 do čak 30.000 evra i više

Cene usluga po osobi za restoransku proslavu se kreću u proseku od 20 do 35 evra u nekoj jeftinijoj varijanti, a eksluzivnija mesta su skuplja, pa cena po osobi može da ide od 50 do 100 evra i više. Cene od stotinak evra po gostu važe za neke beogradske restorane pored vode, na Kalemegdanu, u Zemunu i slično. Dakle, prosečna srpska svadba od 300 gostiju može koštati minimalno oko 8.000 evra, a elitna proslava i do 30.000 evra.

Ako želite da prođete jeftinijie, pojedni beogradski restorani nude popuste od 20 odsto radnim danima, a ima restorana koji u cenu menija po osobi uključuju i osnovnu dekoraciju.

Restoran nije jedni finansijski izdatak

Pored restorana, za svadbu je potrebno kupiti odelo za mladoženju što može koštati od 200 pa i do 600 evra, plus još stotinak evra za cipele.

Mlada je itekako "skuplja". Samo iznjamljivanje venčanice košta od 200 do 600 evra, šminka od 20 do 150 evra.

Cena frizure za mladu je skuplja u odnosu na običnu frizuru. Pa ako kažete da ste mlada, onda frizeri imaju poseban cenovnik. Po tim cenama treba platiti do 150 evra za frizuru, dok su poznatiji saloni daleko skuplji.

Sa obućom i ostalim sitnicama "mlada košta" više od 1.000 evra u prosečnoj varijanti.

Međutim, plaćanju nije kraj. Za proslavu u restoranu treba platiti muziku. Bend ćete platiti u proseku od 1.000 do 2.000 evra, a ako želite poznate estradne umetnike, samo muzika vas može koštati kao jedna prosečna svadba.

Dodatni troškovi su i iznajmljivanje fotografa, snimatelja, svadbena torta, pa je srpska svadba danas veliki luksuz za koji treba izdvojiti čitavo bogtastvo.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
koliko košta svadba mlada mladoženja venčanje svadba svadba u srbiji

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana