Tekst objavljen: 05.05.2019 14:00        


Turisti koji ovog leta krenu na odmor u Grčku voziće autoputem dužine tačno 365 kilometara umesto 339 kilometara koliko je trasa autoputa od Beograda do makedonske granice iznosila u prošloj godini.

Koliko novih kilometara autoputa do Grčke nas čeka ove godine?

Praktično, za razliku od prošle godine, kada su deonicu kroz Grdeličku klisuru prelazili starim putem, na putu ka moru sada će se i ovde voziti najsavremenijom saobraćajnicom, jer bi već do kraja aprila trebalo da budu završeni radovi na novih 26,3 km autoputa. Time će biti kompletiran Južni krak Koridora 10. To će biti i jedini novi kilometri autoputa za ovu sezonu.

Turisti koji se ove godine upute na letovanje u Grčku mogu da očekuju udobnu vožnju novim, savremenim autoputem, sa fizički razdvojenim kolovozima, što će, prema najavama iz Koridora Srbije, doprineti bezbednijem odvijanju saobraćaja, a takođe će i skratiti vreme vožnje u odnosu na putovanje starim dvotračnim putem.

"Svi asfalterski radovi u Grdeličkoj klisuri su završeni. Preostalo je još da se završe radovi na Galeriji na Kosini 2, kao i elektromašinsko opremanje tunela Predejane i Manajle, nakon čega će ova trasa novog autoputa biti spremna za puštanje u saobraćaj", najavljuju iz Koridora Srbije za "Blic biznis".

Kako su rekli obećanje izvođača radova je da će do 20. aprila biti završeni svi radovi na Galeriji na Kosini 2, koja će samim tim biti spremna za puštanje u saobraćaj. Očekivani rok za završetak radova na elektomašinskom opremanju tunela je kraj aprila, iako je ugovoreni rok 17. maj.

"Očekujemo da će svi radovi u vezi trase autoputa kroz Grdeličku klisuru biti završeni do 30. aprila, nakon čega sledi testiranje opreme i puštanje u saobraćaj novoizgrađenog autoputa.

"Iz Koridora podsećaju da je izgradnja trase autoputa u dužini od 26,3 km, kroz Grdeličku klisuru, podrazumevala gradnju 33 mostovske konstrukcije, 9 velikih i na desetine malih potpornih konstrukcija, regulaciju reke u dužini od preko 4 km, dve petlje - Predejane i Vladičin Han, i dva velika tunela od kojih je jedan, tunel Manajle, najduži u Srbiji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Početak deonice kroz Grdeličku klisuru je kod Grdelice (na završetku deonice Grabovnica – Grdelica koja je u saobraćaju), a kraj iza Vladičinog Hana i naslanja se na deonicu autoputa Vladičin Han – Donji Neradovac, na koja se takođe već odvija saobraćaj.

Novine i iz "Puteva Srbije"

Kada je reč o uslugama na koje mogu računati korisnici autoputeva u našoj zemlji, iz "Puteva Srbije" poručuju da će im na raspolaganju biti elektronska naplata putarine koja omogućava prolazak posebno označenim saobraćajnim trakama bez zaustavljanja i upotrebe gotovine. Takođe, vozači se mogu, pomoću aplikacije za mobilne telefone "Putevi Srbije", pravovremeno informisati o stanju na putevima, uz mogućnost dobijanja "push" notifikacija u realnom vremenu, Instalirano je i 12 promenjivih znakova (info tabli) za obaveštavanje vozača o stanju na naplatnim stanicama, eventualnim zastojima na putu, preusmeravanju saobraćaja, vremenskim prilikama i drugim korisnim informacijama za učesnike u saobraćaju.

Za one koji su već prešli na električna vozila, značajna je i informacija da se na autoputu nalazi pet punjača za električne automobile – kod naplatne stanice Preševo (smer ka Nišu), na prostoru bivše naplatne stanice Beograd kod Bubanj potoka (smer ka Nišu), kod naplatne stanice Niš (ka Beogradu), kod naplatne stanice Dimitrovgrad (ka Nišu) i kod naplatne stanice Subotica jug (u smeru ka Novom Sadu).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
turizam Severna Makedonija letovanje u grčkoj letovanje grdelička klisura izgradnja autoputa autoput Grčka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana