Zvanični kurs Evra za dan 14.05.21. :: 117.5702 rsd
Tekst objavljen: 19.08.2020 13:15        


Skok cena kukuruza na 19,5 dinara po kilogramu koliko je zabeležila Produktna berza uzrokovala je smanjena ponuda, a visoka cena može potrajati još desetak dana do žetve, rekao je danas za Tanjug Vukosav Saković iz Žita Srbije

Kukuruz dostigao rekordnu cenu, ali i to će se promeniti za 10 dana

"U poslednjih desetak dana kukuruz je na domaćem tržištu značajno poskupeo. To se dešava s vremena na vreme, kada na tržištu ostane mali broj prodavaca, i tada cenu naprosto diktira ponuda a ponuda je smanjena", rekao je on.

Sa berbom koja počinje za desetak dana doći će do priliva rekordnog roda i cene će se vratiti na uobičajeni nivo odnosno uskladiće se sa cenama na međunarodnom tržištu.

"Cena za novi rod kukuruza se već i formirala. Objektivno je da naši proizvođači tokom berbe mogu očekivati cenu od 120 evra za tonu po srednjem kursu što je oko 14 dinara po kilogramu", kaže on.

Dodaje da će dalje kretanje cena isključivo će zavisiti od cena pre svega u Crnomorskom regionu a onda se na osnovu te cene izračuna i cena kukuruza u Srbiji.

Saković kaže da se za kukuruz u svetu očekuje dobra godina, i da će se svetski rod kretati oko postignutog rekorda, što će biti slično prošlogodišnjim rezultatima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

"To najavljuje stabilne cene sa blagim rastom. Cenu koju ćemo imati u žetvi i koja može blago tokom žetve oscilirati u zavisnosti od toga kome je koliko hitno da proda. A onda će cena rasti najmanje da bi pokrila troškove skladištenja. Slično kao prošle godine", rekao je on.

On podseća da je cena posle početnih 14 prošle godine preko cene od 16 dinara na kraju stigla i do sadašnjih 19,5 dinara po kilogramu.

"Te najviše cene ne možemo ubrajati u uobičajene pojave. Jer je to zakon lokalnog tržišta, pada ponuda pa cena skače, ali treba znati da se u tim trenucima prodaju veoma male količine. Kupci su tada oni koji nemaju zalihe a imaju potrebe za kukuruz za stočnu hranu", zaključuje on.

Prema pregledu koji je objavila Produktna berza prošlonedeljnih 19,5 dinara po kilogramu kukuruza bez PDV-a najviša je cena u ovom periodu godine od 2012. godine kada je kukuruz polovinom avgusta trgovan za 26 dinara.

U Srbiji se sa oko milion hektara ove godine godine očekuje rod kukuruza od blizu devet miliona tona, pa bi izvoz mogao da bude i 3,5 miliona tona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
cena kukuruza kukuruz poljoprivreda domaća poljoprivreda žetva

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana