Tekst objavljen: 24.04.2020 13:55        


Iako je prošlo nešto više od mesec dana od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji, već je osetan njegov uticaj na tržište nekretnina. Cene nekretnina su, za sada u manjoj meri, beležile pad, ali u pojedinim oblastima je zabeležen čak i rast

Kupujete nekretninu? Evo koje promene možete da očekujete na tržištu

U želji da ispitamo u kojoj su meri pojava korona virusa i uvođenje vanrednog stanja u Srbiji uticali na tržište nekretnina, 4zida.rs je kreirao ankete namenjene svim subjektima na ovom polju. Ankete su rađene u periodu od 21. marta do 1. aprila, a u ispitivanju je učestvovalo:

- 405 posetilaca sajta 4zida.rs, koji traže nekretninu (od toga 83% kupuju, a ostali iznajmljuju)
- 261 vlasnik nekretnine (od čega 62% njih prodaje nekretninu, 23% izdaje, a 15% i prodaju i izdaju)
- 170 agencija za nekretnine
- 27 investitora

Od ukupnog broja posetilaca našeg sajta koji kupuju nekretninu, najveći procenat njih (57%) traži nekretninu u Beogradu. Na pitanje koji tip nekretnina traže, posetioci su mogli da daju više odgovora – skoro 90% ispitanika traži stanove, dok je 26% zainteresovano za kuće. Kupci su u najvećoj meri (preko 60%) odgovarali da podjednako gledaju i starogradnju i novogradnju. Isključivo za novogradnju zainteresovano je 11% ispitanih posetilaca koji kupuju nekretninu.

Kakvo je bilo stanje na tržištu pre pojave virusa?

Pre uvođenja vanrednog stanja tržište je bilo živo. Najviše kupaca je izjavilo da je bilo aktivno u procesu traženja nekretnine, da je često gledalo oglase (32%) i obilazilo nekretnine (24%). Takođe, najveći broj vlasnika nekretnina, njih 70%, reklo je da je često imalo interesente ili je bilo blizu transakcije, a 15% da je imalo potencijalnog (za)kupca, ali ih je epidemija sprečila u finalizaciji.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Oglasi se i dalje gledaju, obilasci će sačekati

Malo više od petine kupaca izjavilo je da je kompletno odustalo od potrage. Ono što je ohrabrujuće jeste da je najveći procenat njih (53%) izjavilo da i dalje gleda oglase, ali da ne zove prodavce i ne obilazi nekretnine.Na pitanje u kojoj su fazi sada vlasnici koji prodaju svoju nekretninu, najveći procenat njih (30%) izjavilo je da prima pozive, ali ne prima zainteresovane osobe u obilazak. S druge strane, skoro trećina ispitanika (28%) reklo je da je spremno da vodi potencijalne kupce u obilazak nekretnine, ali samo uz mere predostrožnosti tj. zaštite. Zanimljivo je da je skoro isti procenat (27%) izjavilo da je sada u istoj fazi kao pre vanrednog stanja i da ne osete razliku.

Kao odgovor na pitanje šta misle da su otežavajuće okolnosti kada razmišljaju o traženju nekretnine, više od polovine kupaca je izjavilo da ne želi sada da obilazi nekretnine jer brine za zdravlje. Skoro isti procenat njih je reklo da je vreme nesigurno i da ne želi sada da troši novac. Sa ekonomskim faktorom su povezane i činjenice da deo ljudi ostaje bez posla ili ima smanjenu platu. Na smanjene obilaske nekretnina, osim brige za zdravlje, logično utiče i policijski čas.Koje promene možemo da očekujemo na tržištu?

Skoro sve agencije za promet nekretnina koje su učestvovale u istraživanju, njih 99%, su izjavile da će vanredno stanje imati negativan uticaj na njihovo poslovanje. Investitori su malo optimističniji, pa tako njih 81% ocenjuje da će pojava korona virusa imati negativan uticaj na njihovo poslovanje, a 19% smatra da neće osetiti nikakav uticaj.

Malo više od polovine agencija (52%) navelo je trenutno vide dva glavna problema na tržištu nekretnina – pad potražnje za nekretninama i odustajanje vlasnika od prodaje, dok 47% agencija smatra da je glavni faktor samo to što nema potražnje za nekretninama ili je ona u velikoj meri smanjena.

Planovi investitora

Najveći broj investitora (78%) planira da neke građevinske projekte odloži za kasnije, a samo 4% će odustati od budućih projekata. Malo više od petine investitora ne planira da promeni svoje planove u pogledu izgradnje novih objekata.

Koja očekivanja sada imaju kupci?

Kada govorimo o očekivanjima u pogledu cena nekretnina kod starogradnje, kupci u najvećoj meri misle da će cene padati (69%), a 10% njih misli da će cene ostati iste.

Sličnog stava kao kupci su i agenti za nekretnine. S druge strane, vlasnici nekretnina su u najvećoj meri izjavljivali da ne znaju kako će se kretati cene nekretnina, 26% njih je izjavilo da će cene ostati iste, a malo manje (24%) da očekuje da će padati cene.Kada govorimo o novogradnji – više od polovine ispitanika veruje da će padati cene novoizgrađenih stanova, a 20% njih je izjavilo da ne zna da li će investitori spuštati cenu svojih stanova. Skoro isti procenat (19%) misli da će cene u novogradnji ostati iste.

Šta investitori i vlasnici nekretnina kažu o cenama?

Po pitanju cena, mišljenja investitora su na klackalici: 52% njih misli da će cene padati u narednom periodu ili da već padaju (4%), dok ostatak smatra da će cene novogradnje ostati iste.

Na pitanje da li planiraju da spuste cenu nekretnina koje prodaju, fizička lica su u najvećoj meri izjavljivala da ne planiraju da spuste cenu (57%). Zanimljivo je da manji procenat vlasnika (9%) čak planira i da podigne cenu svoje nekretnine.

Kada će se stvari normalizovati?

Na pitanje kada očekuju da se tržište vrati u normalu, vlasnici nekretnina označavaju da će trebati duže od 6 meseci (34%). Kao drugi najčešći odgovor (18%) navode da će mesec dana biti dovoljno da se stvari normalizuju. U odnosu na agente, investitori očekuju sporiji oporavak poslovanja nakon što epidemija prođe. Oko 50% investitora misli da će za oporavak trebati duže od 6 meseci, dok isto mišljenje deli oko 30% agencija.

Vreme je za inovacije

Svaka kriza donosi i prilike, a u ovom trenutku su to oglasi sa 3D turom ili prokazivanje nekretnine putem video poziva. Oko 80% (za)kupaca je zainteresovano za video ili 3D snimak ili da im se nekretnina prikaže tokom video razgovora. I prodavci i zakupodavci su za prelazak na video, svega 25-30% njih misli drugačije.

Na pitanje da li vide nešto pozitivno u ovoj situaciji, kupci nekretnina su u najvećoj meri izjavljivali da kao benefit ove situacije vide to što će cene nekretnina padati (35%), kao i da smatraju da će lakše moći da obore cenu nekretnine koju gledaju (20%).

Bez obzira na to koliko vanredno stanje bude trajalo i koliko se, pre svega ekonomske, posledice budu osećale, tržište nekretnina neće u potpunosti stati. Nekretnine trenutno obilaze oni kojima je to najpreče, ali statistike 4zida.rs pokazuju da mnogi kupci i dalje aktivno prate oglase i čekaju trenutak kada će se tržište normalizovati da ugrabe svoju priliku.

1 komentar

  1. User image
    Kusta 26.04.2020 22:30

    Pre napumpavanja cena setimo se da je cena stana na NBG bila od 900 do 1200EUR (u periodu od 2011 do 2017) i potom 2018 i 2019 kreće bustovanje cena tako sto stara gradnja diže cenu na 1500E/m2 (razlog je cena A bloka 1700E/m2), a A blok takodje dize cenu na 2200E/m2 pa na 2500E/m2 (razlog je - on je mnogo bolji blok od ostalih da bi razlika bila u ceni samo 200E/m2). Plus Beograd na vodi (i hlebu) gde cene idu i do 4000E/m2 (Što je cena za kvadrat stana u Oslu gde je prosečna plata 5000E) - Dakle u Norveškoj je m2 stana = prosecnoj plati, a u Srbiji m2 je kao 5 do 10 prosečnih plata. Da i je normalno da 1 stan otplacuju tri generacije? .... Elem.... poenta .... cene nece padati.... cene ce se vratiti na normalno stanje iz 2011. Setimo se bustovanja cena kada su Rusi pumpali milione u CG pa je svaki CG-rac kupovao stan kod Arene... to je trajalo od 2007 do 2010.... E tako i ovo čudo nece dugo, vec je proslo dve godine..... još jedna ili dve i tu je kraj... zato dragi podstanari izdržite još godinu-dve, bolje nego da za 30 godina budete u kreditu za stan koji ste preplatili vrednost za 50% do 100% što uz skor Euribora moze biti recept za život na ulici!

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kupovina nekretnine 4zida korona virus analiza tržište nekretnina nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana