Tekst objavljen: 08.11.2021 13:35        


Cene kvadrata u gotovo celoj Srbiji veće su za devet do 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu

Kvadrat stana u Srbiji skuplji za 20 odsto, na tržištu 1,5 milijardi evra


Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda za treći kvartal ove godine, kvadrat stana u Beogradu u proseku je poskupeo 250 evra u odnosu na isti period lane. U većim gradovima Srbije cena stanova otišla je do 14 odsto, dok je agente nekretnina najviše iznenadila situacija u Pančevu, gde je starogradnja za dve godine porasla gotovo dvostruko.

Ukupna količina novca koja je „obrnuta“ na tržištu nekretnina u periodu od jula do septembra je 1,5 milijardi evra što je povećanje od 74 odsto u odnosu na ovaj period 2019. godine. Gotovo trećina je otišla na stanove, koji su, kako analize agenata i katastra pokazuju, sve skuplji. Bez obzira na porast cena, u svim gradovima rastu tražnja i prodaja stanova za oko 13 procenata.

Kvadrat je u Beogradu dostigao rekordnih 2.080 evra. U ostalim gradovima zabeležen je rast cene kvadrata od oko 100 evra.U Novom Sadu je sa 1.225 evra kvadrat u starim zgradama otišao na 1.366 evra, a u novogradnji sa 1.261 na 1.421 evro. U Nišu je lane kvadrat u proseku koštao oko 792 evra u staroj gradnji i 937 evra u novogradnji, a ove godine – 920 evra za staru gradnju i 1.057 za novu. Ipak, najveći skok dogodio se u Pančevu, za godinu dana čak 19 odsto.

– U trećem kvartalu 2019. godine, kvadrat starogradnje je bio 558 evra, prošle 813, a ove 998 evra – kaže Jasmina Gavrilov Dražić, sa portala „Četiri zida“. – Poslednjih godina u Pančevu se pojačano gradi – otvaraju se nove fabrike, strana predstavništva, važni infrastrukturni objekti, a grade se i kvalitetni stambeni objekti. Prema podacima RGZ za prvu polovinu ove godine, prosečna cena kvadrata u starogradnji bila je 1.057 evra.

Prema podacima ovog portala najvišu cenu u starogradnji imaju stanovi u centru Pančeva i Teslinom naselju, a zatim oni u Kotežu 2 i Strelištu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


– Sve više ljudi razmišlja o odlasku iz velikih gradova i to je možda jedna od najznačanijih promena koju nam je pandemija donela – objašnjava naša sagovornica. – Pančevo se stanovnicima Beograda nameće kao logičan izbor, jer je dovoljno mali grad da pruži mirniji život, a opet ima mnoštvo sadržaja. Blizu je Beograda, pa mnogi na posao u prestonici, stignu pre nego kolege ih udaljenijih delova Beograda.

Osim starogradnje, i novogradnja u Pančevu privlači sve više kupaca. Prosečna oglašavana cena novogradnje u Pančevu je 1.292 evra, a prodajna cena novogradnje prema podacima RGZ 881 evro. To znači da građani novogradnju u Pančevu najviše kupuju u ranoj fazi, kada je i kvadrat najniži, ali i da su investitori spremni da koriguju cenu svojih stanova.

Palilula predvodi

U Beogradu su najviše poskupeli stanovi u Paliluli – 20 odsto, gde je sada novogradnja dogurala do 2.033 evra i Zvezdari – 17 procenata, sa prosečnom cenom kvadrata od 1.922 evra. U starim zgradama je za kvadrat uglavnom potrebno izdvojiti 1.545 evra, a prošle godine koštao je 1.371 evro. U odnosu na 2019. ta razlika je čak 470 evra po kvadratu za novogradnju. Prosečan novi kvadrat koštao je 1.610 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
cena stanova Republički geodetski zavod cena kvadrata u beogradu cena kvadrata

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana