Tekst objavljen: 05.02.2023 18:00        


Mercedes je još prošle godine potvrdio svoju novu strategiju koja ima za cilj smanjenje troškova i fokusiranje na profitabilna Top-End Luxury i Core Luxury vozila

Mercedes ukida brojne modele


Iako nemački proizvođač automobila tada nije ulazio u detalje, Car & Driver sada popunjava rupe. Publikacija je razgovarala sa nekoliko "top menadžera" i izvestila da će "od 33 karoserijske verzije koje Mercedes trenutno nudi između Evrope i SAD, samo 14 preživeti".

Entry Luxury vozila će se i dalje postojati, ali se nemačka kompanija obavezala da će skoro prepoloviti ponudu.

Čini se da će kupei i karavani biti među najteže pogođenima. Ovo nije previše iznenađujuće jer se Mercedes već kretao u tom pravcu kada su ukinuti S Klasa kupe i kabriolet. Budući CLE će zameniti i kupe i kabriolete C i E klase.

Međutim, to je tek početak jer publikacija kaže da će CLS biti odbačen 2024. godine. AMG GT 4-Door će uskoro slediti, što bi značilo da je model trajao samo jednu generaciju.


Čak ni krosover kupe modeli neće biti pošteđeni. Dok će GLC i GLE sledeće generacije navodno nuditi varijante kosover kupea, one će u budućnosti nestati. Tačan tajming nije poznat, ali zvuči kao da će biti ukinuti kada modeli sledeće generacije stignu do kraja puta.

Što se karavana tiče, C Klasa karavan će navodno "nestati posle 2028."

Špijunski fotografi su već snimili novu E Klasu karavan, ali će navodno biti ukinuta zauvek 2030. Dok bi sledeća generacija CLA trebalo da debituje 2025. i da nudi Shooting Brake varijantu, ona će navodno biti poslednja.

Jedan visoki zvaničnik je za publikaciju rekao: "Na kraju krajeva, jednostavno nam ne treba karavan ili ponude sa dvoja vrata sa lošim učinkom da bismo povećali obim".

Dalje mavode da su "prostor i vreme" najvažniji elementi savremenog luksuza, tako da "fensi" karoserija i modeli koji prolaze samo u Evropi nemaju smisla.

Ipak, postoji i nekoliko zanimljivih modela koji stižu, uključujući novi kupe sa četvoro vrata za 2026. Maybach je takođe najavio ultraluksuznu verziju najnovijeg SL-a.

Publikacija takođe kaže da će od 2026. postojati robusni GLG SUV, a možda čak i Maybach V klasa. Sem toga, nedavno najavljeni brend Mythos bi mogao da ponudi pickup baziran na G Klasi i moderni Gullwing.

Mnogi budući modeli će biti električni, a Car & Driver kaže da će napraviti veliki korak napred zahvaljujući baterijama kapaciteta do 150 kWh. Mogli bi da imaju do 805 km dometa u WLTP ciklusu, kao i brže vreme punjenja zahvaljujući mogućnosti brzog punjenja od 270 kW.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ukidanje modela Mercedes automobilska industrija prestanak proizvodnje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana