Tekst objavljen: 19.07.2020 18:00        


Rad od kuće i kupovina putem interneta postalo je ono što danas zovemo "nova normalnost". To će smanjiti potrebu za vožnjom širom sveta, a samo u SAD biće pređeno 270 milijardi milja manje godišnje

Milioni automobila će nestati sa ulica zbog korone?

Istraživanje koje je sprovela kompanija KPMG otkriva da nova kultura "učaurenosti" koju je kovid-19 stvorio neće nestati - čak i ako vakcina postane široko dostupna - jer će sve ovo imati teške posledice za auto-industriju.Za početakpad putovanja ukloniće 14 miliona automobila sa američkih puteva.

Navike će teško umreti

Tokom pandemije u aprilu, Amerikanci koji su se sklonili i ostajali kod kuće prevalili su 64 odsto manje kilometara, što je pad bez presedana.

- Te nove navike teško će umreti - navodi KPMG i predviđa čak 10 odsto trajnog smanjenja od skoro tri biliona milja koje se obično prevezu svake godine, a vlasništvo vozila smanjuje se na nešto manje od dva automobila po domaćinstvu.

- Ljudi kupuju automobil da bi stigli do posla, a i zato što je kupovina veoma važan deo njihovog života.Ako se ta dva glavna faktora zbog kojih stanovništvo kupuje automobil smanje znamo da će to imati negativan uticaj na prodaju automobila. To je poput gravitacije - izjavio je šef sektora za automobile KPMG-a Gari Silberg.

Promena navika mogla bi da rezultira sa otprilike manjom prodajom novih automobila i kamiona godišnje za oko milion jedinica. Amerikanci su tokom poslednjih pet godina kupili više od 17 miliona automobila, sportskih i komunalnih vozila i lakih kamiona.

Nacionalno udruženje auto-dilera očekuje da će američka prodaja automobila ove godine pasti za čak 13 miliona. A očekuje se da će taj gubitak samo rasti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Gubici se samo gomilaju

Uz manje pređenih kilometara i manje automobila na pututo takođe znači da će trgovci i mehaničari imati manje novca od popravki i ostalih usluga na tržištu usmerenih ka održavanju automobila.

- Ovo je užasna vest za tržište koje je inače zarađivalo. Manji broj automobila koji pređu manje kilometara znači i manje habanje. To će dovesti do dubokih promena -rekao je Silberg.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomski efekti pandemije automobil korona virus pandemija posledice pandemije auto industrija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana