Tekst objavljen: 09.05.2020 13:00        


Nemački izvoz u martu beleži pad od 11,8 odsto na mesečnom nivou, što je najveći pad od 1990. godine, pod uticajem pandemije koronavirusa, objavio je danas Savezni biro za statistiku korigovane podatke

Najveći pad nemačkog izvoza od 1990. godine

Pad izvoza na 108,9 milijardi evra veći je nego za vreme finansijske krize u novembru 2008. godine kada je izvoz pao za devet odsto, što je bio prethodni najgori mesec za Nemačku, a lošiji je pokazatelj nego što su očekivali ekonomisti.

"Radi se o najvećem smanjenju od početka vođenja statistika u avgustu 1990", naveo je biro Destatis u saopštenju.

Uvoz je u martu pao za 5,1 odsto na mesečnom nivou, na 91,6 milijardi evra, što je najniži nivo od januara 2009. godine.

U odnosu na mart 2019. izvoz je pao 7,9 odsto a uvoz 4,5 odsto.

Trgovinski suficit spustio se na 12,8 milijardi evra prema korigovanim podacima, naveo je Destatis.

Čak i da Nemačka nije uvela opsežne restrikcije na javni život pre kraja marta više njenih vodećih trgovinskih partnera kao što su Kina ili Italija već su bili pogođeni pandemijom.

Ministar ekonomije Peter Altmajer upozorio je krajem aprila da se Nemačka, prva evropska privreda koja je jako zavisna od izvoza, suočava sa "najgorom recesijom u istoriji Nemačke republike" sa očekivanim padom BDP-a od 6,3 odsto ove godine.

Nemačka očekuje da će privreda ponovo početi da raste 2021. i očekuje rast te godine od 5,2 odsto.

Privreda u 19 zemalja evrozone beleži pad od 3,8 odtsto u prvom tromesečju ove godine, prema prvoj proceni, međutim nemački podaci povećavaju šanse za reviziju na niže, po oceni ekonomiste firme ING Carstena Breskija.

Destatis treba 15. maja da objavi prvu procenu nemačkog BDP za prvi kvartal 2020.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
1990 Nemačka izvoz pad izvoza korona virus

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana