Tekst objavljen: 15.06.2022 14:15        


Usled izbijanja rata u Ukrajini transport robe ka i iz Rusije je postao problematičan, što zbog promene ruta, rizika, čekanja na granicama, te su kompanije sada spremne da daju i po 10.000 evra za jednu turu do Moskve

Naše kamiondžije sada mogu da zarade i 10 000 evra za jednu turu do Rusije


- Transport preko Ukrajine je stao, i naše i strane kompanije koje sarađuju sa tamošnjim su se našle u situaciji da moraju da se snalaze. Otvorile su se dve rute, jedna preko Turske i azijskih zemalja kako bi se Rusiji prišlo sa juga, i druga preko Poljske i Belorusije. Jednu turu plaćaju i po 10.000 evra, ali pored toga što vozača generalno nema, rizik koji prati takve vožnje uglavnom odgovori vozače od takvog poteza. Ali oni koji su spremni na tako nešto ubiraju ozbiljnu zaradu, kaže za "Blic" jedan vozač upoznat sa prilikama na tržištu u Srbiji.

Razloga za nagli rast cena transporta robe ima nekoliko. Na prvom mestu je pomenuti rizik i komplikacije (dugo čekanje na granicama, kamioni koji se uglavnom vraćaju prazni i sl.), i zbog istog i veliki broj vozača odbija da prihvati turu. Na drugom mestu je globalni faktor, tj. poskupljena svih troškova vezanih za prevoz kao što su gorivo, putarine, usputni trošak vozača itd. Na trećem mestu je hroničan nedostatak vozača u Srbiji, te se ta anomalija na tržištu rada preliva i u ovom slučaju na veće cene.

Povećani troškovi

Od početka krize, troškovi prevoza su drastično porasli. Troškovi transporta su po samom izbijanju rata skočili 30 odsto, a kako vreme odmiče oni kontinuirano rastu. Tome doprinosi i logistički haos na granicama zemalja koje su i dalje otvorene ka Rusiji. Za put koji je ranije trajao oko dve nedelje, sada treba i više od duplo vremena.

- Kada na taj duplo duži put uračunamo poskupljenja goriva, hrane i ostalo, trošak svakog vozača je postao ogroman, kaže naš sagovornik i dodaje da je i to jedan od razloga, pored rizika zašto se mali broj njih odvaži na ovaj potez.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nafta Brent je nastavila da poskupljuje i popela se na nivo od oko 124 dolara po barelu, prema podacima sa portalaoilprice.com.

Srbiji nedostaje više od 10.000 vozača

Transportna industrija u Srbiji se suočava sa ozbiljnim deficitom profesionalnih vozača. Stručnjaci procenjuju da ih nedostaje i više od 10.000. Podaci poslodavaca širom Srbije pokazuju da nedostaje oko 8.000 njih u drumskom teretnom transportu, i oko 4.000 njih u sektoru autobuskih kategorija.

Kako je Blic nedavno pisao, vozač kamiona u Srbiji može da zaradi od u proseku od oko hiljadu evra, a idu i do 2.000. Plate vozača u evropskim zemljama istovremeno iznose oko 2.500 hiljade evra u proseku, i mogu da idu i do 4.000. Pritom je važno znati da vozači koji dođu u zapadnoevropske zemlje porodično, imaju manji porez na platu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
kamiondžije kamionski prevoz rusija rat u ukrajini sankcije zarada

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana