Tekst objavljen: 01.02.2022 14:25        


Kiša može da pada, ali i krov može da se podigne

Ne mare za loše vreme: U ovoj zemlji se kupuje najviše kabrioleta u Evropi


Uprkos lošem vremenu, evropska zemlja koja se smatra prestonicom kabrioleta je Velika Britanija. Zvuči neobično, ali opet, donekle se može i razumeti. Sa druge strane, informacija da Britanci već četiri godine zaredom najviše biraju sivu boju automobila ovde dođe kao neki balans.

U svetu se najviše kabrioleta prodaje u SAD, i to u Kaliforniji, Arizoni i na Floridi, što zvuči logično jer su ove američke države obasjane suncem, a vožnja sa otvorenim krovom primamljiva.

Sa druge strane, u Evropi ne prednjače Španija ili Grčka, već se najviše kabrioleta prodaje u Velikoj Britaniji – zemlji koja je poznata po prilično lošim vremenskim uslovima, pogotovo za upotrebu ovog tipa vozila. U proseku, godišnje se na Ostrvu proda oko 50.000 kabrioleta.

Istraživanje koje je svojevremeno sproveo nemački Audi u Britaniji (koji tamo izvozi najveći broj svojih kabrioleta), kaže da oni najviše biraju modele sa mekim, platnenim krovom, ali da ga gotovo nikad ne spuštaju.

Prema rezultatima te studije, skoro polovina, tačnije 46% Britanaca kupuju ovaj tip vozila jer ih privlači dizajn, a tek je dodatna vrednost to što u tim malobrojnim sunčanim danima mogu da uživaju u vožnji sa vetrom u kosi.

Najprodavaniji cabrio-modeli su Mini Convertible, Mercedes-Benz E i C-Klasse, Mazda MX-5, BMW 4 i Z4, VW T-roc, Fiat 500, Porsche 911.

Sa druge strane, prema poslednjem SMMT izveštaju koji je objavio Autocar, 2021. godina je bila četvrta godina zaredom u kojoj su Britanci u najvećem broju birali sivu boju za automobile.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Naime, četvrtina svih prodatih novih automobila (oko 410.000 primeraka) bila je sive boje, dok je procenat crne bio 21%, bele 17,2%, a plava i crvena su bile na četvrtom, odnosno petom mestu. Prodaja zelenih i roze automobila je prvi put posle 2015. godine porasla, zabeleživši 24% odnosno 17.927 prodatih primeraka. Kompaktni, gradski i sportski automobili su bili najtraženiji u beloj, a luksuzne limuzine u crnoj boji.

VW Golf je bio najpopularniji sivi automobil, dok je Volvo XC40 najviše tražen u crnoj. Tesla Model 3 se prodala u najviše belih primeraka.

Međutim i neke manje zastupljene boje su dobile na popularnosti - zlatnoroze je zabeležila rast od čak 231%, žuta od 33%, a tirkiz od 19,2%. Ipak, automobili u ove tri boje i dalje su činili svega 0.9% ukupnog tržišta.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kabrioleti automobili kupovina automobila Velika Britanija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana