Tekst objavljen: 30.06.2023 13:10        


Građani Srbije u narednih godinu dana trebalo bi da imaju potpunu slobodu izbora od koje kompanije će dobijati usluge mobilne ili fiksne telefonije, interneta i televizije

"Neće više biti važno čiji kabl stiže do našeg stana kada biramo operatera"


Na to koga biramo za operatera više neće uticati da li do našeg stana ili kuće stiže njihov kabl, jedna je od najvažnijih novina Zakona o elektronskim komunikacijama, saopštio je NALED.

Novi zakon nalaže da svi provajderi imaju ravnopravan pristup već izgrađenoj infrastrukturi poput antena, tornjeva, stubova, kanala, vodova u zgradama, kablovske kanalizacije, navodi se u saopštenju.

„Glavna zamisao je da se unapredi razvoj telekomunikacione infrastrukture. Umesto da svaki operator gradi vlastitu infrastrukturu, ravnopravan pristup omogućiće deljenje već postavljenih objekata, što će doprineti smanjenju troškova i efikasnije korišćenje resursa. Takođe, ovakvim pristupom se postiže kreiranje fer i konkurentnog okruženja za sve učesnike na tržištu“, navodi Dragana Ilić, direktorka korporativnih poslova u kompaniji CETIN i predsednica Saveza za eUpravu u NALED-u.

Direktnu podršku izmenama zakona pružio je NALED kroz projekat „Serbia at Your Fingertips – Digital Transformation for Development“ finansiran od strane fonda UNDP.

U pripremi novih zakonskih rešenja učestvovali su i predstavnici više od 20 državnih organa, Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL), Regulatorne agencije za elektronske medije (REM), Saveta stranih investitora, Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji i stručnjaci iz privrede.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Uvođenje obavezne registracije

Druga važna novina jeste uvođenje obavezne registracije postojećih i novih pripejd korisnika mobilne telefonije.

Ovim rešenjem postiže se veća pravna sigurnost i pre svega bezbednost jer se olakšava pronalaženje počinilaca krivičnih dela koji za njihovo izvršenje najčešće koriste pripejd brojeve i omogućava lakša i brža identifikacija korisnika.

„U trenutnoj situaciji dešavalo se da pojedini korisnici negiraju da su koristili usluge, a nije bilo dokaza kojim bi se to potvrdilo, te će ubuduće takva praksa biti onemogućena“, ističe Ilić i dodaje da će se registracija najverovatnije biti moguća putem Portala eUprava, čime bi se omogućilo da gotovo svi građani koji imaju nalog na Portalu ovaj postupak završe brzo i efikasno, ali će postojati i opcija da se on završi i uživo, u poslovnicama operatora. Ova novina doprineće još jednom talasu povećanja korisnika elektronskih usluga odnosno eGrađana, što je još jedan pozitivan aspekt ove promene“, navodi se u NALEDOV-om saopštenju.

Još jedna ključna novina je uvođenje obaveze svim kompanijama da omoguće krajnjim korisnicima da besplatno pozivaju brojeve iz opsega koji počinju sa 116, poput Pozivnog centra za nestalu decu (116000) i Pozivnog centra za pomoć deci (116111).

Zakon je usklađen sa važećom direktivom EU

“Uzimajući u obzir aktuelne trendove u oblasti digitalizacije i sve veće prisustvo građana u onlajn svetu, treća važna novina zakona jeste uvođenje obaveze izdavanja eRačuna, saopštio je Naled. Svi korisnici će imati priliku da steknu uvid u mesečna zaduženja putem mejla ili aplikacije na mobilnom telefonu, a potencijalno i putem SMS poruke. Na taj način se, prema ranijim navodima ministra informisanja i telekomunikacija, ostvaruje značajna ušteda u novcu, vremenu i papiru i doprinosi očuvanju životne sredine (računi se sada štampaju na oko 120 miliona papira godišnje)”, piše u saopštenju.

U saopštenju se, takođe, navodi da izmenama Zakona o elektronskim komunikacijama operatorima se omogućava zajedničko ulaganje ili zajedničko finansiranje u mreže za prenos velikih količina podataka poput video zapisa visoke rezolucije velikom brzinom i pouzdanošću, ali se uvodi i obaveza da sve nove zgrade i rekonstruisane poslovne i stambene zgrade imaju projektovanu i izgrađenu optiku.

Zakon je usklađen sa važećom direktivom EU o uspostavljanju Evropskog zakonika o elektronskim komunikacijama, koji predstavlja osnovu važećeg regulatornog okvira EU u oblasti elektronskih komunikacija.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Zakon o elektronskim komunikacijama kablovski operateri naled Novi zakon

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana