Tekst objavljen: 02.03.2021 11:10        


Negativne kamatne stope na štednju, odnosno depozite nisu realne u Srbiji, i ako bi neke banke pokušale da ih uvedu, to bi sigurno izazvalo veoma negativne reakcije javnosti, jer su kamate na štednju ionako veoma niske, izjavio je za portal Biznis.rs profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Đorđe Đukić

"Negativne kamatne stope na štednju nisu realne u Srbiji"

On ističe da s obzirom na vlasničku strukturu banaka u Srbiji, politika kamatnih stopa banaka na domaćem tržištu zavisi od politike uprave matičnih banaka.

Đukić je dodao da je u Srbiji bilo očekivano da će većom brzinom padati kamate na štednju nego aktivne kamate na kredite.

„Negativne kamatne stope su ekonomski nonsens, jer navode štediše da svoj novac drže u kešu“, naglašava Đukić.

Govoreći o budućem kretanju kamatnih stopa, on ističe da ne očekuje da će se u bliskoj budućnosti menjati trend kretanja kamatnih stopa, u skladu sa već poznatom politikom Evropske centralne banke, koja je najavila da neće menjati politiku niskih kamatnih stopa, bar do 2022. godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

U takvim okolnostima i Narodna banka Srbije je imala relaksiranu poziciju da je mogla da smanjuje referentnu kamatnu stopu.

Đukić ističe da ne očekuje ni da će Narodna banka Srbije značajnije menjati sadašnju politiku referentne kamatne stope, koja sada iznosi jedan odsto, s obzirom na povoljno eksterno okruženje.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
negativne kamatne stope štednja novca kamatne stope negativne kamate đorđe đukić

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana