Tekst objavljen: 22.05.2024 14:55        


Visoki funkcioner preduzetnicima bliskih liberala (FDP), jedne od tri nemačke vladajuće stranke, zalaže se za ukidanje pravila o osmočasovnom radnom vremenu

Nemci tvrde: Osmočasovno radno vreme je prevaziđeno


“Treba da demontiramo dnevno ograničenje rada i da odredimo samo nedeljno ograničenje”, rekao je Lukas Keler za Redakcijsku mrežu Nemačka. “Radi toga moramo da modernizujemo zakon o radnom vremenu”, dodao je.

Osmočasovni radni dan je, prema rečima Kelera, “fosilizovana dogma iz vremena kada je strah od eksploatacije bio ogroman”. Vremena su se, istakao je, promenila.

“Zakon o radnom vremenu potiče iz sveta u kojem nije bilo rada od kuće. Retko ko se drži ove osmočasovne dogme tokom svog radnog dana”, rekao je zamenik šefa poslaničke grupe FDP u Bundestagu.

Keler je sugerisao da su promene u početku zamislive u sektorima sa jakim kolektivnim ugovorima, kao što su hemijska industrija, tržište poštanskih paketa i logistika, prenosi Investitor.


Ovo je takođe moguće u IT industriji i drugim profesionalnim oblastima sa opcijama rada od kuće. Promene mogu, navodi, da ubrzaju transformaciju privrede.

Treba da se olabave i zakonski propisane pauze i odmori, rekao je liberal.

“Ne treba više da namećemo stroge propise”, istakao je dodajući da mnogi već rade tokom pauze za ručak da bi mogli ranije da odu kući. Drugi kasnije, kaže, uveče ponovo sedaju pred kompjuter da posle podne sa decom mogu da odu u park.

“Mnogi ljudi zapravo krše zakon o radnom vremenu jer im to olakšava život. Ova fleksibilnost više ne treba da bude nelegalna”, rekao je Keler.

Isto tako treba razmisliti, zaključio je, o relaksiranju propisa o radnom vremenu tokom sedam dana koje je sada najviše 48 sati.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bundestag posao radno vreme Nemačka

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana