Zvanični kurs Evra za dan 29.11.21. :: 117.5814 rsd
Tekst objavljen: 02.07.2021 14:25        


Stanogradnja u glavnim gradovima regiona cveta, a razlog je njihova atraktivnost

Nije samo Beograd, stanogradnja "eksplodirala" širom Evrope


Zbog toga su ovakvi projekti u prestonicama veoma značajni i veliki, smatra George Bobvos iz kompanije TriGranit, koji je bio jedan od učesnika panela "Regional Investment Hot spots" u okviru hibridog događaja REBEC 2021.

- To je globalni trend, koji je šokirajući, jer ne mogu da se zadovolje potrebe. One su naglašene, bez obzira na kovid. Govorimo o gradovima Varšava, Prag, Bratislava, Budimpešta, Zagreb i Beograd. Nije dobro da se veliki projekti koncentrišu u glavnim gradovima, ali to se dešava - dodao je.

Pomenuo je i razlike u cenama kvadrata, koje se kreću od 4.000 do 14.000 EUR u Evropi, od Češke, preko Mađarske do Nemačke, piše eKapija.

Posebno je istakao gradnju zgrada namenjenu za iznajmljivanje stanova, za one koji ne mogu da ih kupe.

- Suživot je trend koji će dugo trajati, jer su male mogućnosti za kupovinu nekretnine. Nakon kovida, mnogi bivši hoteli mogli bi da se pretvore u stambene zgrade. Ideja je odlična, ali ljudi iz ove oblasti veruju da će se tržište vratiti i teško razmišljaju o tranformaciji poslovanja. To se dešava u Danskoj i Nemačkoj, jer su u pitanju izuzetne lokacije, a manje je prostora za dalji razvoj. Ove zgrade potencijalno mogu biti tranformisane i sa novom svrhom - rekao je Bobvos.

Kada je reč o nemačkim investicijama, navodi da je vidljiva granica između EU članica i zemalja van Unije, te da je zbog toga Srbija, na neki način, hendikepirana. Dodaje i da Bugarska nije, ali da je suviše mala.

- Investitori testiraju ove zemlje pilot projektima, pa se nakon toga odlučuju za dalje investicije ili odustaju od njih. Anglosankonski investitori zauzeti su kod kuće i ne obraćaju toliko pažnje na JI Evropu - napominje Bobvos.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ipak, napominje zainteresovanost kineskih investitora za region, ali i pojavljivanje novih tipova investitora: fondova, fondacija, porodičnih investitora, koji traže RE projekte u CI Evropi.

- Bukurešt će biti sledeća top destinacija za stanogradnju, a Beograd je blizu toga - smatra George Bobvos.

Dodao je i da je potrebno prilagoditi se potrebama tržišta i imati otvoren um za trendove.

- Cirikularna ekonomija, zeleni i održivi proizvodi dolaze - veruje Bobvos.

Luke Dawсon iz Colliers International govorio je o povratku u kancelarije, ali i razvoju ritejl parkova, za koje veruje da kao koncept neće nestati. Istakao je da će u periodu nakon kovida najvažniji biti dobra lokacija i razmišljanje na duge staze.

- Češka je najskuplje tržište u CI Evropi, a gradovi Prag i Varšava kada je reč o kancelarijama. Mađarsko tržšte je, kada je reč o kancelarijama, aktivno, zakup raste, potražnja postoji. U Srbiji, osim u Beogradu, i у Bugarskoj nema mnogo trgovanja poslovnim prostorom - rekao je Dawson.

Naveo je i da je potrebno više lokalnih investicija, kao i da sigurnost i veličina zanimaju investitore, a "to trenutno nemaju u CI Evropi".

- Potrebno je imati platformu za razvoj. Važno je razmišljati u pravcu da li će neki objekat, koji se sada gradi, moći da se proda u budućnosti, da li će zadovoljavati kriterijume budućnosti, posebno kada je reč o logistici i zgradama energetske efikasnosti - poručio je Dawson.

Zaključio je da se sve više traže zgrade koje imaju dodatne pogodnosti, kao što su teretane i slično.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
bratislava stanogradnja izgradnja stanova novi stanovi evropa Beograd Varšava Prag budimpešta zagreb

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana