Tekst objavljen: 12.06.2020 10:55        


Nijedna zemlja koja želi da uđe u evroznonu ne ispunjava sve kriterijume, navodi se u izveštaju Evropske centralne banke o potencijalnim članicama evrozone

Nijedna zemlja koja želi u evrozonu ne ispunjava kriterijume

Sve članice Evropske unije, osim Danske, dužne su da se pridruže evrozoni, ali većina odugovlači, najviše zbog dugogodišnje sumnje u održivost valute, još otkad je došlo dužničke krize pre gotovo deset godina.

Iako su Hrvatska i Bugarska u procesu pristupanja i postigle su znatan napredak, obe zemlje još imaju problem s određenim kriterijumima, posebno u vezi s upravljanjem, što je područje koje je veoma bitno za EU, navodi se u izveštaju, prenosi Al Džazira.

„Osim u Švedskoj, kvalitet institucija i upravljanje relativno su loši u perspektivnim zemljama, posebno u Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj i Mađarskoj“, navodi ECB u izveštaju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Inflacija viša od dopušteneInflacija je viša od dopuštene u pet od sedam perspektivnih zemalja, a ECB navodi zabrinutost zbog održivosti konvergencije inflacije u većini zemalja. ECB ima za cilj da stopa inflacije ne prelazi dva posto.

Međutim, većina zemalja ispunila je kriterijume kad je reč o zaduživanju, deficitu i kamatnim stopama, navodi ECB i dodaje da njen izveštaj samo u ograničenom obimu razmatra uticaj pandemije korona virusa, imajući u vidu neuobičajenu nesigurnost koju je uzrokovala.

Ipak, napominje se da se većina zemalja suočava s porastom budžetskog deficita, što je posledica pandemije.

ECB, takođe, navodi da nijedna zemlja nije ispunila zakonske uslove za nezavisnost centralne banke, a sve osim Hrvatske nisu ispunile zahtev za zabranu monetarnog finansiranja, što je ključni temelj modernog centralnog bankarstva.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
Bugarska Hrvatska evrozona evropa evro prijem u evrozonu

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana