Tekst objavljen: 14.07.2021 14:35        


Banke sve više odobravaju stambene zajmove s deset odsto učešća. Prema podacima Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NКOSК) od avgusta prošle godine, kada je Narodna banka omogućila takve olakšice isključivo za kupovinu prvog stana, odobreno je 627 takvih kredita

NKOSK: "Banke sve više odobravaju stambene kredite sa 10% učešća"


U istom periodu onih sa 20 odsto učešća osigurano je 3.753. Znači, u ukupnoj masi novoodobrenih i osiguranih zajmova oni sa deset procenata učešća čine oko petnaestak odsto.

Podsećanja radi, u prošloj deceniji kada su strane banke stigle na ovo tržište, odobravale su zajmove s istim takvim učešćem. To se promenilo 2011. kada ga je centralna banka povećala na 20 odsto s obrazloženjem da je kredit s manjim učešćem rizičniji i za banku i za klijenta, piše Politika.

Кorisnika za ceo period otplate takav zajam više košta, a za banku je rizičniji ukoliko ne bi mogao da bude vraćen, jer veće učešće predstavlja svojevrsno osiguranje od pada vrednosti nekretnine. To je tada izazvalo lavinu nezadovoljstva, jer su polazni troškovi i samo učešće za kupovinu stana veliki. Prošle godine NBS je, ne želeći da u uslovima pandemije zaustavi privredni rast, prepolovile učešće za prvi stan. Manje uloženih para omogućava da više ljudi uzme kredit što će podstaći stanogradnju. Ukratko, stambeni krediti sa deset odsto učešća dobri su i za klijenta i za privredu.

Pomenuti podatak o odobrenih 627 stambenih zajmova s deset odsto učešća ne mora da bude i konačan. Jer, banke sada ne insistiraju toliko da kredit mora da bude osiguran kod NКOSК-a.

Centralna banka je izričito i navela da banke i dalje, u skladu sa sopstvenim procenama, mogu prilikom odobravanja stambenog kredita zahtevati i veće učešće.

Zoran Grubišić, profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji, ocenjuje da pomenuti podatak svedoči o tome da su banke počele više da se ponašaju u skladu sa preporukama NBS i da se ozbiljnije bore na tržištu stambenih kredita.

- Očekujem da će se taj trend nastaviti i da će sve više banaka nuditi takve zajmove, iako su oni potencijalno rizičniji za banku - navodi Grubišić.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Кredit za prvi stan s učešćem od deset odsto za onog koji ga otplaćuje u startu znači manji trošak, ali ne i narednih godina. Jer, on dobija veći mesečni anuitet, a plaća i kamatu banci na veći kreditirani iznos od 90 procenata zbog čega je ovakav zajam u krajnjem rezultatu skuplji. Na primeru zajma od 45.000 evra s različitim učešćem, s kamatom od 2,7 odsto i periodom otplate od 20 godina vidi se da ne samo da je mesečna rata veća za dvadesetak evra, već i da na ime kamate mora da se plati oko 1.400 evra više.

Кamatne stope na stambene kredite su u padu i prema podacima NBS u martu su u proseku iznosile 2,6 procenata.

Oni koji kupuju prvi stan imaju pravo na povraćaj PDV-a od 10 odsto. Uslov je da je reč o fizičkom licu koji je punoletni državljanin sa prebivalištem na teritoriji Srbije. Pravo na povraćaj može se ostvariti za površinu koja za kupca prvog stana iznosi do 40 kvadrata, a za članove njegovog domaćinstva do 15 kvadrata po svakom članu koji nema stan na svoje ime.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
stambeni kredit učešće stambeni krediti učešće 10% NKOSK Zoran Grubišić kupovina stana kupovina nekretnine

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana