Tekst objavljen: 14.09.2021 13:25        


Sada imamo još jedan državni praznik. Kako je najavljeno, 15. septembar obeležavaćemo kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave

Novi praznik se proslavlja radno: Zaposleni u Srbiji ove godine imaju 13 neradnih dana


Ovaj praznik biće, međutim, radni dan, što je praksa i sa mnogim drugim državnim praznicima u Srbiji, poput Svetog Save koji se praznuje 27. januara, zatim Dana pobede (9. maja) ili Vidovdana koji se praznuje 28. juna...

U ovoj godini u Srbiji imamo, inače, ukupno 13 neradnih dana.

Počeli smo sa 1. i 2. januarom povodom dočeka Nove godine, a zatim 7. januarom kada smo proslavili Božić, a nastavili u februaru kada smo obeležili Dan državnosti. U međuvremenu smo imali još nekoliko neradnih dana, a sada nam prvi neradan dolazi u novembru.

Ukoliko niste pripadnik islamske zajednice, sledeći neradni dan biće vam, dakle sreda, 11. novembar i to zbog obeležavanja Dana primirja u Prvom svetskom ratu. U Srbiji, ali i mnogim zemljama širom sveta, 11. novembar slavi se kao dan primirja ratu, čijim su potpisivanjem, u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj, sile Antante i Nemačka okončale sukob pre 103 godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Nakon ovog državnog praznika, prvi dan Božića, 25. decembar je za katolike i pripadnike drugih hrišćanskih verskih zajednica, takođe neradni dan. Posle dolazi Nova godina i božićni praznici.

Kada se ukupnom broju neradnih dana u ovoj godini doda i dan za proslavu krsne slave, neradnih je ukupno 14 dana tokom godine. Treba reći i da njih najviše praznuju zaposleni u javnom i državnom sektoru, i da je daleko više radnih mesta kod privatnika za koje "nema" državnog praznika.

Mnoge zemlje u svetu, inače, imaju daleko više neradnih dana u godini. Tako recimo Sri Lanka svojim radnicima dopušta da praznuju 25 dana. Interesantno je da je Kambodža određuje broj slobodnih dana u zavisnosti od godine. Tako su u 2019. radnici u ovoj zemlji praznovali 28 dana, a u 2020. su imali 22 neradna dana.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
državni praznici 15 septembar Srbija neradni dani

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana