Tekst objavljen: 19.01.2023 15:40        


Za 11 meseci prošle godine priliv po osnovu doznaka iz inostranstva u Srbiju iznosio je 4.622,7 miliona evra, što je za 41,4 odsto više nego u istom periodu 2021. godine, kada je zabeležen priliv od 3.269,5 miliona, rečeno je Tanjugu u Narodnoj banci Srbije (NBS)

Od doznaka iz dijaspore u Srbiju se slilo 4,6 miliona evra


U centralnoj banci očekuju da će priliv doznaka i u decembru biti veliki, kao što je bio slučaj u prethodnim godinama.

Navode da je od februara prošle godine u svakom mesecu zabeležen međugodišnji rast priliva doznaka, pri čemu se tokom godine beleže stabilni iznosi priliva doznaka po mesecima.

U NBS ukazuju da oni koriste metodologiju platnog bilansa Međunarodnog monetarnog fonda (BPM6), prema kojoj su doznake obuhvaćene kroz stavku koja se naziva lični transferi i koja obuhvata doznake radnika, penzije i druga socijalna primanja, kao i pomoći i poklone iz inostranstva, upućene fizičkim licima rezidentima Srbije.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Najviše novca od doznaka, prema podacima Narodne banke Srbije. stiže iz Nemačke, 27 odsto, Švajcarske,14 procenata, Austrije, 11, Francuske i SAD po šest odsto.

Kada je reč o valutnoj strukturi, u NBS kažu da nju, imajući u vidu da jedan deo doznaka dolazi u gotovom novcu, nije moguće precizno dati. ali se svakako najveći deo priliva odnosi na doznake u evrima.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
doznake doznake iz inostranstva Narodna banka Srbije novac iz inostranstva dijaspora gastarbajteri

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana