Tekst objavljen: 21.02.2023 16:15        


Mnoge građane koji žive u Beogradu na januarskom računu za Infostan sačekalo je neprijatno iznenađenje – jedna usluga je poskupela

Od ovog meseca jedna stavka na računu za Infostan je veća


Reč je o tretmanu kabastog otpada, relativno novoj stavci, sa kojom su se građani prvi put susreli na decembarskom računu za Infostan. Ona je najpre koštala 0,27 dinara po metru kvadratnom, da bi već na januarskom računu ta stavka iznosila 1,20 dinara po kvadratu.

Iako se tretman kabastog otpada pominje u jednoj od odluka Grada Beograda koja je u gradskom Službenom listu objavljena u aprilu 2021. godine, on se na računima za Infostan kao posebna stavka pojavio tek od decembra 2022. godine.

Odluku o cenama ove stavke je na sednici održanoj 21. septembra 2022. izglasao nadzorni odbor JKP „Gradska čistoća“, a u obrazloženju je navedeno da je „radi unapređenja sistema upravljanja otpadom na teritoriji grada Beograda neophodno uspostaviti sistem tretmana kabastog otpada i uspostaviti sistem upravljanja posebnim frakcijama iz komunalnog otpada koji se sakuplja“.

„Gradska čistoća“ je tada odlučila da cena nove stavke na računu bude 1,20 dinara sa PDV-om, po metru kvadratnom, odnosno 132 dinara po kanti od 240 litara za one koji koriste ovakve kante za odlaganje otpada.

I zaista, ova stavka se na računima građana našla od decembarskog računa, koji je stigao u januaru, kada je iznosila 0,27 dinara po metru kvadratnom. Mesec dana kasnije, ta cena je skočila na 1,20 dinara.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Razlog zašto cena od 1,20 dinara po kvadratu nije važila i u decembru je to što je saglasnost na cene „Gradske čistoće“ gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić dao 18. novembra,kako je objavljeno u Službenom listu Grada Beograda,a svaki put kada se menjaju cene nekih usluga na gradskom nivou, primena novih počinje 30 dana od obaveštenja potrošača o promeni.

To znači da je cena za tretman kabastog otpada od 1,20 dinara po kvadratu stana važila tek od краја decembra, zbog čega je usluga po toj ceni naplaćena prvi put u januarskom računu za Infostan, koji je građanima stigao u februaru.

Međutim, ono što nije jasno jeste kako je formirana inicijalna cena od 0,27 dinara po kvadratu, kolikoje građanima naplaćeno preko jednog, decembarskog računa.

Nova.rs se u vezi sa ovim obratila Sekretarijatu za informisanje Grada Beograda, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Neke stavke na računu već su poskupele – u martu ćemo platiti još više

Kako je i ranije najavljeno, računi za Infostan će građanima zbog poskupljenja određenih stavki biti veći i u martu, kada stignu računi za februar.

Naime, od 1. februara u Beogradu je uvećana cena vode, pa tako kubik sada košta 66,80 dinara sa PDV-om, umesto dosadašnjih 59,45, a skuplje je i grejanje koje sada košta 125,22 dinara po kvadratu, umesto dosadašnjih 119,39.

Takođe, od februara je skuplje i odvođenje otpadnih voda, odnosno kanalizacija, koju Beograđani sada plaćaju 27,04 dinara, dok su je ranije plaćali tri dinara manje.

Poslednja na spisku stavki koje su od početka ovog meseca skuplje jeste i fiksna naknada „pogonska spremnost sistema“, koja umesto dosadašnjih 130,68 dinara sada košta 147,02 dinara.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
tretman kabastog otpada računi mesečni računi infostan veći račun za infostan

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana