Zvanični kurs Evra za dan 02.08.21. :: 117.5635 rsd
Tekst objavljen: 21.05.2020 12:55        


Aktivnost privatnog sektora u evrozoni nastavila je da pada u maju, međutim, sporijim ritmom nego u aprilu, zahvaljujući postepenom ukidanju mera izolacije uvedenih radi suzbijanja pandemije koronavirusa, pokazuje prva procena kompozitnog indeksa PMI frinansijske firme Markit

Pad ekonomske aktivnosti se nastavio i u maju, ali ipak usporava

Mesečni pokazatel PMI koji meri poslovnu aktivnost iznosi 30,5 poena, u odnosu na 13,6 poena u aprilu, kada je označen najveći pad privredne aktivnosti koji je ta firma ikad zabeležila. Kada je PMI indeks koji odražava poverenje direktora za nabavku firmi viši od 50 poena, to znači da privredna aktivnost raste, a ako je ispod tog praga znači da pada.

"Iako je aktivnost privatnog sektora evrozone ponovo snažno pala u maju, moguće je da je ekonomska kriza dostigla najniži novi u aprilu", ocenio je Kris Vilijamson, ekonomista u firmi Markit.

On očekuje da će se pad privredne aktivnosti nastavit,i ali će biti umeren u mesecima koji dolaze kako zemlje regiona postepeno budu ublažavale ili ukidale restriktivne mere zbog koronavirusa.Kako se ocenjuje vlade će verovatno zadržati jedan broj restrikcija u čekanju na vakcinu ili efikasni lek protiv koronavirusa, što će kao rezultat imati i dalje slabu tražnju.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Vilijamson prema tome predviđa pad BDP-a u evrozoni od gotovo devet odsto u 2020. godini i ocenjuje da će povratak na nivo pre krize trajati nekoliko godina."Indeks u maju ukazuje da je privreda u aprilu verovatno dostigla dno talasa, što pruža nadu da je privreda sada polako na putu oporavka", ocenila je Džesika Hajnds, analitičar u firmi Kapital Ekonomiks.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomija svetska ekonomija ekonomska kriza pandemija maj

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana