Tekst objavljen: 02.05.2023 16:00        


Iako 80 odsto investicione zajednice procenjuje kako će FED u maju podići referentnu kamatnu stopu za dodatnih 0,25 odsto te se nakon toga zaustaviti na tih dostignutih 5,25 odsto, poruka analitičara s Wall Street-a je jasna i jednoglasna: “Očekujemo da će FED pauzirati povećanje kamata sledeći mesec. Bio bi to važan korak prema održivijem oporavku, tj. izbegavanju recesije s takozvanim "soft landingom"

Poslovni rezultati kompanija većinom iznad očekivanja


U vreme kvartalnih izveštaja, uobičajeno se deonicama trgovalo u skladu s njihovim fundamentima. Sada se to menja, naročito u odnosu na proteklih nekoliko tromesečja te vidimo početak onoga za što se pretpostavlja da je resetovanje očekivanja o oporavku EPS-a (earnings per share) u drugoj polovini godine.

Čini se da je FED odlučan boriti se protiv inflacije čak i ako dođe do značajnijeg usporavanja. No na Wall Street-u se mnogi nastavljaju suprotstavljati prožimajućoj tvrdoglavoj ustrajnosti medveđeg tržišta tvrdeći kako su kompanije u S&P 500 globalne, a cene deonica su funkcija EPS-a i multiplikatora, a ne BDP-a SAD-a. Što je u velikoj mjeri točno jer su te kompanije zaista mahom globalne, navodi Fima Invest.

Činjenica je da velike i značajne kompanije beleže iznenađujuće dobre rezultate (Visa, GE, PepsiCo, McDonalds), što važi i za tehnološke kompanije (Gugl, Majkrosoft). Takođe, mnogi od njih su preduzeli mere za smanjenje troškova i njihovu potpunu kontrolu, a povećanim otpuštanjima nisu ugrozili istorijski nisku stopu nezaposlenosti koja nastavlja da drži američku privredu iz recesije. Koliko dugo? Saznaćemo iz FED-ovih veština hodanja po konopcu.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Front rizika

Otvara se još jedan front rizika – približava se datum za podizanje gornje granice nacionalnog duga od 31,4 triliona dolara, a političkog dogovora o tome nema na vidiku. Mnogi počinju da se nerviraju jer predsednik Džo Bajden i republikanci ne pokazuju spremnost da se dogovore i reše ćorsokak. Danas postoji mnogo više zabrinutosti oko toga nego 2011. godine, kada je Standard & Poor's smanjio rejting američkog duga tokom sličnog zastoja, a sada niko ne zna da li će se to ponoviti i šta bi se tada moglo dogoditi, jer je sadašnji nivo američkog duga ovo vreme je znatno veće nego tokom prošlog takvog stresa pre 12 godina. Kratak pregled dešavanja na berzi protekle nedelje, navodi Fima Invest.

Tržišta su ostala nepromenjena prošle nedelje uprkos dobrim rezultatima banaka. S&P 500 je pao za 0,1%, Dov Jones je izgubio 0,2%, a NASDAK je pao za 0,4%. Na evropskim tržištima, londonski FTSE indeks je ojačao 0,5%, dok je frankfurtski DAKS porastao 0,45%, a pariski CAC 0,8%. Investitori su zauzeli najveću poziciju u obveznicama u odnosu na akcije u poslednjih 14 godina, pokazalo je najnovije istraživanje globalnog menadžera fondova Bank of America. Aprilsko istraživanje je pokazalo da su portfelji u obveznicama veći za 10%, nivo koji nije viđen od marta 2009. godine kada je berza dostigla dno usred Velike finansijske krize.

Na svetskim tržištima cene nafte pale su prošle nedelje za više od 5 odsto, posle četiri nedelje rasta. To je posledica očekivanja da će centralne banke zbog visoke inflacije najverovatnije nastaviti da podižu kamatne stope spremne da rizikuju recesiju, a time i pad tražnje za naftom. Cena barela na londonskom tržištu je pala...

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
ekonomske prognoze ekonomska kriza svetska ekonomija svetske berze vesti sa berze

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana