Tekst objavljen: 07.10.2022 16:15        


Ako ste mislili da je ova godina bila loša po svetsku ekonomiju, prevarili ste se. Svetska trgovinska organizacija (STO) prognozira da će u 2023. globalna trgovina dodatno usporiti, što bi moglo dovesti i do recesije

Predviđanja za svetsku ekonomiju u 2023. izgledaju dosta loše

Ova organizacija je revidirala svoju prethodnu prognozu rasta trgovine sa 3,4 odsto na samo jedan procentni poen. Prema njenim predviđanjima, rast svetske privrede će u 2023. iznositi 2,3 odsto, što je takođe sniženo sa prethodne prognoze koja je predviđala 3,3 procenta. Ukoliko centralne banke nastave da podižu referentne kamatne stope globalna ekonomija će potonuti još dublje, kažu iz STO.

Sve navedeno imaće najnegativniji uticaj na zemlje u razvoju koje su bile u lošoj ekonomskoj situaciji i kada su cene energenata, hrane i đubriva bile znatno niže. Sada bi, zbog inflacije, u njima mogao značajno da se poveća broj siromašnih, pa i gladnih.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Ipak, dobra stvar u svemu ovome, ako se uopšte može izvući nešto dobro, je činjenica da bi usporavanje trgovine moglo zauzdati inflaciju. Ali bi zato ono veoma loše uticalo na logističke kompanije koje su tek počele da se oporavljaju od pandemije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
svetska ekonomija 2023 ekonomske prognoze ekonomija svetska trgovinska organizacija

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana