Tekst objavljen: 07.06.2013 15:15        


Onlajn tržište finansija, bankarstva i osiguranja u Srbiji raste ali je nedovoljno razvijen i ima izuzetno veliki potencijal rasta, pokazuju podaci kompanije Google o digitalnoj ali i celokupnoj srpskoj ekonomiji.

Srbi će kupovati kredite i osiguranje preko neta

U prilog tome idu i konkretni statistički podaci kada je u pitanju tržište Srbije koju je predstavio Darko Dujić, regionalni menadžer za razvoj za Adrijatik regiju, na premijernom događaju Google Engage.

A ti podaci pokazuju sledeće. Uprkos činjenici da je popularnost pretrage ponuda u sektoru finansija i bankarstva porasla 4-5 puta u protekle četiri godine i dalje je to mali udeo na tržištu ukoliko se uporede podaci sa regionom i centralnom Evropom.

Tako od svih Internet korisnika u Srbiji polovina traga za “ličnim kreditima” – kakvi su keš, potrošački i refinansirajući krediti.



Poređenja radi, u Hrvatskoj je taj procenat 78 odsto, u Sloveniji je nešto niži i iznosi 69 procenata, dok je najveći procenat u Litvaniji, čak 81 odsto.

Ove podatke predstavnici kompanije Google komentarišu kao veliki potencijal za razvoj tržišta u toj oblasti.

Kada su u pitanju pretrage usluga osiguranja na online tržištu tu podaci pokazuju još veću disperziju između tržišta. Slikoviti primer koji su predstavnici kompanije Google izneli je za pojam osiguranje auta, ili kasko osiguranja.

Srpski Internet korisnici jako malo traže konkretne servise za osiguranje, a naročito su poražavajući podaci kada je u pitanju online kupovina.



Od ukupnog broja Internet korisnika tek trećina pretražuje informacije za osiguranje, što je u odnosu na korisnike iz Hrvatske kojih ima oko 45 odsto i Slovenije sa preko 60 procenata dosta manje.

U toj oblasti najveći procenat od ukupnog broja Internet korisnika ima Mađarska gde to radi više od 91 procenata.

Još je manji broj korisnika koji tragaju za konkretnim rešenjem, tj. online kupovini osiguranja. Taj procenat u Srbiji je nešto iznad dva procenta, u Hrvatskoj je oko osam odsto, dok je u Sloveniji iznad 11 procenata.

Najveći procenat Internet korisnika koji kupuju online osiguranje u centralnoj i istočnoj Evropi je u baltičkim zemljama – Letoniji, Litvaniji, Estoniji, kao i u Mađarskoj.

Tim portala Kamatice je uvideo veliki potencijal u oblasti osiguranja na internetu i lansirao online servis za pretragu najbolje ponude osiguranja u Srbiji – www.osiguranjeonline.com. Nedavnim unapređenjem i samog portala Kamatica, taj segment smo integrisali u okviru stranica sekcija

Stanovanje - Osiguranje imovine
Točkovi – Kasko osiguranje
Osiguranje – Svi tipovi osiguranja

Kao generalni trend razvoja digitalne ekonomije, predstavnici kompanije Google istakli su da je važno da se značajnije razvija elektronska trgovina.



Iako je interesovanje u Srbiji za takav oblik razmene dobara i usluga na niskom nivou, između 15-18 odsto od ukupnog broja Internet korisnika, očekuje se da se u naredne 2-5 godina taj broj drastično promeni, naravno u pozitivnom smislu.

Ali za to nije dovoljna dostupnost usluga finansijskih procesa kao što je PayPal, već ozbiljno usklađivanje zakonske i carinske regulative. Očekuje se i da se tržište Srbije što kvalitetnije orjentiše ka digitalnoj ekonomiji u skorijoj budućnosti.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
kamatica krediti osiguranjeonline osiguranje internet online Srbija google gugl

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana