Tekst objavljen: 19.03.2022 16:00        


Srbija dugo može da brani kurs dinara, a to zavisi i od toga koliki će biti priliv stranog kapitala u vidu direktnih stranih investicija, rekao je za N1 profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić, komentarišući vest da je Narodna banka od početka godine potrošila skoro milijardu evra na odbranu dinara

"Srbija dugo može da brani stabilnost kursa, ali to nije dovoljno za privredni napredak"


On je dodao da u dužem periodu Srbija ima deficit u trgovini sa svetom i to rešava velikim prilivom stranih investicija, ali i zaduživanjem države u inostranstvu.

"Stabilnost kursa, međutim, nije dovoljna za privredni napredak, jer precenjene cene uključuju i precenjenu cenu rada", rekao je Arsić.

Stabilna kurs dinara prema evru, po njegovoj oceni, može ralativno dugo da se održava zahvaljujući visokim deviznim rezervama, koje su sada preko 15 milijadi evra, ali to je moguće i zato što se sa svakom prodajom deviza povlače dinari i smanjuje se količina dinara u opticaju.

"To, međutim, smanjuje likvidnost privrede i deluje recesiono. Dokaz da je valuta precenjena u odnosu na relativnu konkurentsku snagu privrede je da država u dužem periodu ima deficit u trgovini sa svetom, što se održava relativno velikim prilivom kapitala iz inostranstva", ukazao je Arsić.

Posledice su, kako je ocenio, da privreda postaje manje konkurentna kad se ta precenjenost poveća što se upravo događa u Srbiji, jer je relativno visoka inflacija, a stabilan kurs.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


"Imaćemo i relativno veliki deficit u razmeni sa svetom, koji je ranije finansiran zaduživanjem države i stranim kreditima. A, nije sigurno da će to uvek biti moguće", pojasnio je Arsić.

On je istako da Srbija tako ima veliku zavisnost od priliva stranog kapitala.

"A, ako se to ne dogodi - troše se devizne rezerve. Što može da održi kurs pod uslovom da se dinar ne ubacuje na neki drugi način", istakao je Arsić.

Po njegovim rečima, ako bi Srbija odlučila da sprovodi monetarnu politiku kao neke susedne zemlje poput Hrvatske, Severne Makedonije, BiH, kurs bi mogao trajno da ostane na istom nivou.

"Ali, to bi značilo da odustajemo od važećeg modela i da bismo usvojili politiku fiksnog kursa koji ne obezbeđuje rast privrede. Precenjen kurs otežava privredni napredak. To je slučaj sa Hrvatskom koja 25 godina nije imala značajna ulaganja u industriju. Ima stabilnu valutu, bez značajnijeg privrednog rasta. Cene u Hrvatskoj su u evrima precenjene, uključujući i cenu rada", rekao je Arsić za N1.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
milojko arsić domaća ekonomija kurs dinara ekonomska kriza kurs dinar evro

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana