Zvanični kurs Evra za dan 28.10.21. :: 117.5833 rsd
Tekst objavljen: 17.09.2021 12:15        


Svetska baza za statističke podatke Numbeo objavila je dopunjene izveštaje vezane za troškove života u zemljama sveta, a koji se tiču prosečnih cena komunalnih i drugih usluga koje građani plaćaju svaki mesec

Srbija je 32. najskuplja na svetu kada je reč o visini mesečnih računa

Statistika koju je priredio Numbeo, odnosi se na cene usluga kao što su struja, grejanje, voda, ali i odvoz smeća.

Statistikom su obuhvaćene gotovo sve zemlje sveta, a tabela je utvrđena na osnovu iznosa novca koji je potrebno izdvojiti za troškove stanovanja u stanu od 85 kvadratnih metara, piše Klix.

Ono što se može primetiti prema objavljenoj tabeli jeste da područje Evrope, bar kada je reč o prosečnim cenama osnovnih usluga, predstavlja “najskuplji” deo sveta za život.

Prema statistici Numbea, Nemačka predstavlja ubedljivo najskuplju državu kada je reč o prosečnoj ceni osnovnih usluga, pa će tako građani ove zemlje platiti oko 225 evra za mesečne račune.

Među 10 najskupljih država nalaze se samo dve neevropske države, tačnije Izrael i Hongkong. Stanovnici ovih područja tako će za troškove izdvojiti 199, odnosno 198 evra.

Na istoj tabeli Numbea, uvrštene su i zemlje regiona.

Prema podacima, Srbija je 32. najskuplja zemlja na svetu kada je reč o osnovnim uslugama. Naši gađani, u proseku, za osnovne usluge u stanu veličine 85 kvadrata, trebalo bi da izdvoje 129 evra, što je otprilike isti iznos koji moraju da izdvoje i građani Južne Koreje, Litvanije i Bosne i Hercegovine.

Kada je reč o ostatku regiona, ubedljivo najskuplja zemlja za život je Slovenija koja se na ovoj tabeli našla na petom mestu. Za osnovne usluge u ovoj državi, građani moraju izdvojiti skoro 200 evra.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Druge zemlje regije plasirane su nešto niže na listi, pa se tako Hrvatska nalazi na 20. mestu, te se prema podacima u ovoj državi za režije treba izdvojiti 159 evra.

BiH se nalazi na 35. mestu s troškovima osnovnih usluga od 124 evra, a “jeftinije” zemlje regije prema ovoj statistici su Severna Makedonija (49) gde je za osnovne troškove potrebno izdvojiti 97 evra, Crna Gora (50) gde je potrebno izdvojiti 95 evra, te Albanija (63), gde se troškovi kreću oko 70 evra.

Zanimljivo je da od Srbije, prema podacima Numbea, pojedine daleko razvijenije zemlje Evrope imaju jeftinije mesečne račune, kao što su Španija, čiji građani plaćaju 114, odnosno Portugalija sa 101 evrom mesečnih rashoda.

1 komentar

  1. User image
    Djuka 17.09.2021 12:40

    A plate 32. u svetu kad okrenemo listu naopacke (':

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja
Povezane teme:
ekonomija statistika Numbeo Srbija mesečni troškovi troškovi života

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana