Tekst objavljen: 13.10.2022 16:15        


Svako drugo radno mesto koje je otvoreno u proteklih godinu dana upravo je u IT sektoru. Izvoz ovog sektora premašiće ove godine dve i po milijarde evra, dok će suficit iznositi više od milijardu i po evra

Srbiji nedostaje 15 hiljada IT inženjera


S druge strane, procene su da Srbiji u ovom momentu nedostaje 5.000 IT kadrova i da će nam će u naredne tri godine tržište biti u deficitu za skoro 15.000 inženjera.

Kako bi mogla da bude konkurentna, Srbiji, dakle, nedostaje oko 15.000 mladih IT inženjera u naredne tri godine. Istovremeno privlačenje 5.000 novih informatičkih inženjera godišnje i više je nego zahtevan posao, jer se domaće firme za kadrove takmiče sa najvećim svetskim kompanijama.

Tržište informacionih tehnologija u Srbiji se našlo pred velikim izazovom nakon sukoba Rusije i Ukrajine. Veliki broj IT stručnjaka iz ovih država pristigao je u našu zemlju da bi ovde nastavio da rade. Pretpostavljalo se da će zbog krize biti znatno usporeno zapošljavanje. Međutim, prema našim podacima broj oglasa za posao u ovoj industriji skočio je za 26 odsto u prvih 6 meseci 2022. godine u odnosu na isti period prošle godine - kaže Marko Vučetić sa sajta HelooWorld, portala fokusiranog na bazu IT poslova.

U HelloWorld ukazuju i na činjenicu da je rad od kuće jedna od omiljenih beneficija koju poslodavci omogućavaju IT stručnjacima.

- Kompanije su toga svesne pa je i broj oglasa za remote poslove skočio za neverovatnih 114 odsto. Ovaj podatak pokazuje i da sve više stranih IT kompanija traži stručnjake iz Srbije, te ovo može biti i ozbiljan izazov za domaće poslodavce da svoje zaposlene zadrže. Udeo remote oglasa je toliki da je sada svaki treći oglas u IT-ju sa opcijom rada od kuće - navode.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Predsednik Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže da novo vreme i novi ljudi traže promenu mnogih tradicionalnih navika, pogotovo onih koje se odnose na zapošljavanje.

- A ako je neki obrazovni profil specifičan u tome, onda je to IT struka. Nama se desilo to da je IT sektor napravio jedan veliki iskorak u odnosu na druge sektore. Jednim delom to je svakako zbog takozvanog outsourcing-a (rada za strane poslodavce), ali drugim delom i zbog sve veće potrebe domaćeg tržišta da se uhvate u koštac sa digitalizacijom, a što je bez IT-ja nemoguće. IT je prvi promenio pravila ponašanja u zapošljavanju, postavio neke nove targete, koji su i materijalni i nematerijalni, i to je uticalo na čitavo tržište radne snage - kaže Vasić.

- Vi ćete danas čuti iz najrazličitijih sektora, a onda to važi i za finansijski sektor – da su zaposleni i kandidati za posao počeli da se mere sa IT sektorom i da na taj način formiraju svoja očekivanja. To znači da su svima nama, pa i bankarskom sektoru, konkurenti za tržištu rada postale ne samo banke i finansijske institucije, već i ceo IT sektor. I ta činjenica traži urgentnu reakciju - dodao je Vasić.

I mladima posao odmah

Na tržištu je i veliki broj juniora, ali imaju u vidu da je tržište deficitarno, i oni lako dolaze do posla.

- Razvijaju se stalno novi projekti i programi za prekvalifikaciju, ali posle imamo činjenicu da je veliki broj juniora na tržištu a za juniore imamo samo 10 posto oglasa. Međutim i oni u roku od mesec dana pronađu posao. Jednostavno, zbog nedostatka "midiora" i "seniora", poslodavci se odluče za mlade ljude koji će kod njih učiti posao - kaže Marko Vučetić sa sajta HelooWorld.

Plata od koje početnici kreću je između 800 i 1.000 evra, a prosečna plata IT stručnjaka iznosi 1.500 evra. Poslodavci, inače. najviše traže softver divelopere. To je sada zanimanje za koje nema krize u ovom trenutku i najviša plata u IT sektoru u Srbiji upravo je za tu poziciju – 8.500 evra.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
it inženjeri it sektor domaći IT sektor programeri vladimir vasić nedostatak radne snage

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana