Tekst objavljen: 20.07.2023 14:40        


Nakon što su svetski mediji prošle nedelje preneli vest o predstojećoj zabrani izvoza neispravnih vozila izvan granica EU, mnogi su ostali zbunjeni strahujući da će ova odluka EU rezultirati zabranom trgovine polovnjacima između i zemalja članica bloka i zemalja izvan EU

Šta bi moglo da se desi sa domaćim tržištem ukoliko EU zabrani izvoz neispravnih vozila?


Ipak, kako objašnjavaju stručnjaci, sprečavanje izvoza neispravnih vozila može rezultirati i većim kvalitetom polovnih automobila u zemljama članicama EU.Kako ističe Matas Buzelis, stručnjak za automobilsku industriju iz kompanije carVertical, ova promena će malo otežati i život lopovima.

Nova prepreka za ilegalne aktivnosti?

Odluka o zabrani kretanja neispravnih vozila izvan EU ima za cilj sprečavanje cirkulacije nesigurnih i nepouzdanih vozila. Matas Buzelis, stručnjak iz kompanije carVertical, objašnjava da ovo novo pravilo može delovati kao regulacija koja ograničava crno tržište.

- Najvažnije je stvoriti regulaciju koja ima vrlo malo rupa. Ako se efikasno primeni, zabrana bi mogla smanjiti dostupnost takvih vozila na ilegalnom tržištu automobila. To bi moglo uticati na ponudu lošeg kvaliteta ili neregistrovanih vozila na tržištima s visokim stopama krađe automobila, kaže Matas Buzelis.

Zabrana izvoza neispravnih vozila mogla bi učiniti prelazak granica ukradenih vozila iz EU znatno težim. Vozila moraju ispunjavati standarde ispravnosti kako bi se izvezla. U tom slučaju, to bi moglo odbiti ili zakomplikovati proces izvoza ukradenih automobila, jer ukradena vozila često nemaju odgovarajuću dokumentaciju ili je dokumentacija već izmenjena.

Međutim, kriminalne mreže koje se bave izvozom ukradenih vozila ili ilegalnim tržištem automobila možda će prilagoditi svoje operacije kao odgovor na ovu zabranu. Mogu da se fokusiraju na alternativne izvore ili metode za sticanje i izvoz vozila, preusmeravajući svoje aktivnosti na regione s manje strožim propisima.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Cene polovnih rezervnih delova mogu da porastu

Odluka Evropske unije da ne izvozi vozila na kraju svog veka uglavnom će rezultirati većom upotrebom recikliranih materijala. Na primer, 25 odsto plastike koja se koristi za izgradnju novog vozila moraće poticati iz reciklaže, od čega će 25 odsto morati biti reciklirano iz vozila na kraju svog veka. Međutim, što se tiče tržišta polovnih automobila, ova odluka neće ili će minimalno uticati na cene automobila.

- Pošto vlasti planiraju zaustaviti izvoz polovnih automobila na kraju svog veka na druge (ne-EU) tržišta, neizbežno će doći do povećanja dostupnosti polovnih rezervnih delova. Većina korisnika vozila i građana koji žive u zemljama koje nisu članice EU osetiće povećanje cena zbog smanjene ponude rezervnih delova, kaže Matas Buzelis iz carVertical-a.

Ako ove zemlje prime smanjen broj neispravnih vozila, to može promeniti dostupnost i vrste vozila na njihovim tržištima. To može učiniti neke nesigurne automobile nešto skupljim za održavanje ili čak dovesti do nestašice rezervnih delova, što znači da će popravke trajati duže nego ikada ranije.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
zabrana izvoza evropska unija polovni automobili neispravni automobili

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana