Tekst objavljen: 21.09.2021 15:55        


Na Wall Streetu su u ponedeljak berzanski indeksi oštro pali jer se ulagači plaše posledica mogućeg kolapsa kineske kompanije Evergrande i jer su nervozni uoči sednice čelnika Feda

Šta je problem sa kineskim "Evergrandom" i zašto su investitori širom sveta u strahu


Dow Jones potonuo je 614 bodova ili 1,78 posto, na 33.970 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,70 posto, na 4.357 bodova, a Nasdaq indeks 2,19 posto, na 14.713 bodova.

Za Nasdaq i S&P to je najveći dnevni pad od maja, dok je Dow zabeležio najveći pad od jula.

Cene deonica pale su u svih 11 najvažnijih sektora S&P-a, a najviše u onima koji su najosetljiviji na kretanja u ekonomiji, kao što je energetski.

Među najvećim gubitnicama bile su i deonice tehnoloških divova, kao što su Microsoft, Alphabet, Amazon.com, Apple, Facebook i Tesla, piše portal bankar.me.

Pad tržišta analitičari pripisuju, među ostalim, pritisku na kineska tržišta zbog mogućeg kolapsa China Evergrande grupe jer taj ogromni igrač na tržištu nekretnina ima problema s likvidnošću zbog pada prodaje i velikih dugova.

Zašto je Evergrande u nevolji?

Evergrande je postala jedna od najvećih kineskih kompanija pozajmljujući više od 300 milijardi dolara. Peking je prošle godine uveo nova pravila za kontrolu iznosa duga velikih investitora, pa su nove mere navele Evergrande da ponudi svoje nekretnine uz velike popuste kako bi osigurali da novac pristiže kako bi se poslovanje održalo. Sada se bori da isplati kamate na svoje dugove.

Ova neizvesnost je dovela do pada cene akcija Evergrandea za oko 85% ove godine.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Zašto je problem ozbiljan?

Postoji nekoliko razloga zašto su problemi kineske kompanije ozbiljni.

Prvo, mnogi ljudi su kupili nekretnine od Evergrande-a čak i pre početka građevinskih radova. Uplatili su depozite i mogli bi izgubiti taj novac ako kompanija propadne.

Drugo, u riziku su kompanije koje posluju sa njima, poput građevinskih i projektantskih firmi, koje su u opasnosti od velikih gubitaka koji bi ih mogli naterati u bankrot.

Treći je potencijalni uticaj na kineski finansijski sistem.

“Finansijski pad bi bio dalekosežan. Evergrande navodno duguje novac 171 domaćoj banci i 121 drugoj finansijskoj firmi”, rekla je za BBC Mati Bekink iz Economist Intelligence Unit -a (EIU).

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
vesti sa berze wall street berza kina evergrande grupa

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana