Tekst objavljen: 15.05.2023 13:55        


Najveći izazov za mlade osnivače kompanija je nedostatak poslovnog iskustva, kapitala i mreže kontakata, kažu iz Udruženja mladih privrednika Srbije (UMPS) za portal Biznis u regionu

Šta najviše muči mlade preduzetnike u Srbiji?


Milica Radulović, izvršni koordinator tog udruženja, tvrdi da je to jedan od razloga što je pre više od decenije nastao UMPS sa ciljem da se njegovi članovi međusobno ispomažu, bilo da se radi o razmeni informacija o klijentima i poslovnim saradnicima, bilo da je u pitanju savet kako rešiti određeni problem od onih mladih privrednika koji su već prevazišli isti takav problem.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE


Izazovi sa kojima se suočavaju mladi preduzetnici

„Istraživanja koja smo radili, kako među članovima, tako i širom Srbije sa partnerskim organizacijama, obično su nam davala nekoliko istih odgovora. Prvi problem je pomenuti nedostatak poslovnog iskustva, koji ide ruku pod ruku i sa nedostatkom kapitala i mreže kontakata. Neretko, mladi imaju utisak da ne mogu da konkurišu onima koji u biznis ulaze iskusni i da samim tim učestvuju u nefer borbi na tržištu. Ipak, entuzijazam i inovatvni pristup često pomažu da se te razlike anuliraju“, kaže Radulović.

Dodaje da je mladim privrednicima problem i nedostatak informacija o preduzetništvu. Naime, prilikom pokretanja sopstvenog biznisa mladi se često ne pripreme dovoljno dobro za administrativne izazove, fiskalne i nefiskalne namete, koji su obično nerazumljivi početnicima u biznisu. O postojećim olakšicama za preduzetnike mladi nisu dovoljno informisani, zbog čega ih i ređe koriste.

Pored svega ovoga, mladim osnivačima kompanija potrebno je i ono zbog čega se veliki broj njih pridružio UMPS-u: podrška. Preduzetništvo seu našem društvu i dalje smatra rizikom. Ono nije popularan karijerni put, pa se tako mladi neretko susreću sa nerazumevanjem u okruženju. Zato im je povremeno potrebno i ohrabrenje, kaže ona.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
domaći preduzetnici preduzetništvo preduzetništvo u srbiji mladi preduzetnici

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana